ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Σενάριο επιστημονικής φαντασίας τα περί παράτασης του προγράμματος

Για "σενάριο επιστημονικής φαντασίας" έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης κληθείς από δημοσιογράφους να σχολιάσει το δημοσίευμα της Suddeutsche Zeitung που κάνει λόγο για εξεταζόμενη παράταση του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο.

 

 

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται επίσης λόγος για τμηματική εκταμίευση 4 δισ. προς την Αθήνα εως τότε, έναντι δεσμεύσεων για πακέτο μέτρων 5 δισ. ευρώ, μεταξύ αυτών και ανατροπές στον ΦΠΑ, ενώ οι μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και εργασιακό θα μεταφερθούν τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας, στο μεταξύ, στο Channel 4, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε επί της ουσίας υποκριτική τη στάση των δανειστών στο θέμα της χρηματοδότησης, στέλνοντας μήνυμα ότι προτεραιότητα έχουν οι πληρωμές μισθών και συντάξεων.

"Θα ήταν σαν να έπαιρνα μια ελαστική ταινία, την τύλιγα στο μπράτσο σας, την τραβούσα μέχρι να κοπεί η κυκλοφορία του αίματος και έλεγα: 'Ω Θεέ μου, θα πάθετε γάγγραινα'".

Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση βρεθεί μπροστά στο δίλημμα να πληρώσει την επόμενη δόση στο ΔΝΤ ή μισθούς και συντάξεις θα δώσει προτεραιότητα στο δεύτερο:

"Εάν μπορούμε την 5η Ιουνίου να πληρώσουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να καταβάλλουμε τις συντάξεις και τους μισθούς όπως επίσης και τις άλλες υποχρεώσεις που έχουμε προς τους εσωτερικούς πιστωτές, θα το κάνουμε. Εάν όχι, θα πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους στο δημόσιο".

Διαβάστε επίσης: