ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποκάλυψη από τη Süddeutsche Zeitung:Παράταση του προγράμματος και εκταμίευση 4 δισ. ευρώ

Νέα τροπή στα δεδομένα της διαπραγμάτευσης αποκαλύπτεται σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, βάσει του οποίου για πρώτη φορά τίθεται ζήτημα νέας παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος αλλά και της δανειακής σύμβασης μέχρι το φθινόπωρο.

Και αυτό θα συζητήσουν ο Έλληνας πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα καγκελάριο και τον Γάλλο πρόεδρο στη Ρίγα, στο περιθώριο της εαρινής Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρουν οι ανταποκριτές της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν πια πολύ σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο, την επέκταση δηλαδή του προγράμματος βοήθειας που τελειώνει στο τέλος Ιουνίου. 
Η οριστική απόφαση, γράφει η εφημερίδα, θα έχει ληφθεί πριν από τη Σύνοδο της G7 (των επτά πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών) στις 7-8 Ιουνίου. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα θα μπορούσαν, στο διάστημα μέχρι το φθινόπωρο, να εκταμιευθούν περίπου 4 δισ. ευρώ (μέρος της τελευταίας δόσης) για την Ελλάδα, ώστε να της δοθεί ανάσα ρευστότητας, αλλά η κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτεί πως θα ολοκληρώσει, έστω και εν μέρει, το τρέχον πρόγραμμα.
Που σημαίνει ότι το ΦΠΑ θα πρέπει να αλλάξει τώρα, να ληφθούν, όπως γράφει η εφημερίδα, κάποια μέτρα λιτότητας αλλά οι αλλαγές σε εργασιακά και συνταξιοδοτικό να μετατεθούν για αργότερα. Μάλιστα, γι' αυτό, η εφημερίδα επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος του Eurogroup.

Όπως εξήγησε το στέλεχος του Eurogroup στη Suddeutsche Zeitung, μια τέτοια απόφαση θα ήταν «η καλύτερη επιλογή», ώστε η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία και μια έξοδο από το ευρώ.

Βάσει του σχεδιασμού αυτού, εξηγεί η Suddeutsche Zeitung, οι διαπραγματεύσεις θα έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ως το τέλος Μαΐου, ώστε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να μπορέσουν την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου να συναντηθούν και να λάβουν μια απόφαση για το θέμα.

Για να γίνει πράξη το σχέδιο που αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα, θα πρέπει η Ελλάδα να δεχθεί να κάνει -έστω και μερικώς- κάποιες μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το σχέδιο θα είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του μήνα, έτσι ώστε να μπορεί το Eurogroup να λάβει μια απόφαση στις αρχές Ιουνίου. Στη συνέχεια, με ηρεμία, θα μπορούσαν να εκταμιευτούν τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ προς την Αθήνα.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, οι άλλες χώρες φοβούνται πως ο Τσίπρας ναι μεν θα δεχθεί τις μεταρρυθμίσεις, αλλά μπορεί παράλληλα να πάει σε δημοψήφισμα, επομένως «σε αυτή την περίπτωση η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά από το να επεκτείνει το πρόγραμμα. Δεν μπορεί να κλείσει τη στρόφιγγα λίγο πριν την ψηφοφορία». Ζητώντας, όμως, από την Ελλάδα να δεσμευτεί με εσωτερικό έγγραφο προς την Κομισιόν ότι θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο ΦΠΑ και αλλού ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι μεταρρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό και την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας να μετακινηθούν για το φθινόπωρο.

Διαβάστε σχετικά: