ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανταλλαγή «καρφιών» Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ για την ηχογράφηση

Αιχμές αντάλλαξαν Γερούν Ντάισελμπλουμ και Γιάνης Βαρουφάκης για την περιβόητη ηχογράφηση του έντονου Eurogroup της Ρίγας, από τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, που ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας από τους New York Times.

 

Ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup σχολίασε με νόημα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «οι συζητήσεις στο Eurogroup είναι εμπιστευτικές. Βασιζόμαστε στο ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση σέβονται την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών».

Λίγο αργότερα το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία απαντούσε, σημειώνοντας ότι «σχετικά με τη δήλωση του εκπροσώπου του Προέδρου του Eurogroup, το υπουργείο Οικονομικών επικροτεί την υπενθύμιση της εμπιστευτικότητας των συνεδριάσεων του Eurogroup, που οφείλουν όλοι να σέβονται». H επισήμανση αυτή έρχεται ως συνέχεια στις αιχμές που άφηνε ο έλληνας υπουργός για διαρροές των εταίρων για τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση.

Και πρόσθεσε το ΥΠΟΙΚ:

Ακολουθεί η επίσημη δήλωση του Michel Reijns, εκπροσώπου του Jeroen Dijsselbloem: «Eurogroup meetings are confidential. We rely on each person present to respect that confidentiality». (Οι συναντήσεις του Eurogroup είναι εμπιστευτικές. Βασιζόμαστε σε κάθε πρόσωπο που είναι παρόν να σέβεται αυτή την εμπιστευτικότητα).

Παραμύθια τα περι ηχογράφησης

Nωρίτερα, ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε τα περί ηχογράφησης ως «παραμύθια»σημειώνοντας ότι «μετά από τόσες εβδομάδες διαρροών, απίστευτων ψευδών για το τι υποτίθεται ότι ειπώθηκε εκεί μέσα, έχω αποδείξει έμπρακτα τον απόλυτο σεβασμό στην εμπιστευτικότητα όλων αυτών των συνομιλιών, και καταλαβαίνετε τι εννοώ».

Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, πάντως, βρήκε «σύμμαχο» για τα όσα υποστηρίζει για το επεισοδιακό Eurogroup στη λετονική πρωτεύουσα, με τον ανταποκριτή των Financial Times στις Βρυξέλλες, Πίτερ Σπίγκελ, να αναρτά tweet στο οποίο ανέφερε ότι «Είναι 100% ακριβές. Δεν προσέβαλαν προσωπικά τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup στη Ρίγα. Οι λέξεις "τζογαδόρος", "ερασιτέχνης" και "χασομέρης" δεν ειπώθηκαν ποτέ. Αυτό δεν μεταδόθηκε ποτέ από τους Financial Times».