ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η απάντηση του Μαξίμου στις κατηγορίες και την αγανάκτηση του Γιούνκερ

Δεν μπαίνει στη διαδικασία ανταλλαγής δηλώσεων και σχολίων το Μαξίμου, μετά τις δηλώσεις Γιούνκερ, όπως διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές.

 

"Αυτό που προέχει είναι η ηρεμία, ώστε να υπάρχει επιτυχής έκβαση στις διαπραγματεύσεις", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατηγόρησε την Κυριακή τον Αλέξη Τσίπρα, ότι διαστρεβλώνει τις προτάσεις των διεθνών πιστωτών σχετικά με την συμφωνία για τη διάσωση της Αθήνας από την χρεοκοπία, καλώντας τον να παρουσιάσει άμεσα εναλλακτικές προτάσεις, για να επιτρέψει τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων αυτή την εβδομάδα.

Τη δική της εκδοχή περιγράφει, σε κείμενο που έδωσε σήμερα (μέσω άτυπης ενημερώσης) η κυβέρνηση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ενώ, παράλληλα, «απαντά» στον Ζάν Κλοντ Γιούνκερ που ανέφερε ότι ζητεί την αντιπρόταση της κυβέρνησης σε αυτήν των δανειστών.

Οι έξι παρατηρήσεις της κυβέρνησης αναλυτικά:

1. Μετά και την προχθεσινή συζήτηση στη Βουλή είναι σαφές ότι για την Ελλάδα η πρόταση των τριών θεσμών δεν μπορεί να γίνει στο σύνολό της αποδεκτή. Κανένα κόμμα στη Βουλή δεν είπε, ούτε καν υπονόησε, ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό αυτό το κείμενο στο σύνολό του.

2. Η ελληνική κυβέρνηση έχει, ως γνωστόν, καταθέσει επισήμως από την προηγούμενη Δευτέρα στους θεσμούς ρεαλιστική και βιώσιμη πρόταση τόσο ως προς τα αναγκαία δημοσιονομικά μέτρα και τις δομικές μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να υλοποιήσει, όσο και για το κρίσιμο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, του οποίου η επίλυση αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη συμφωνία.

3. Η ελληνική κυβέρνηση μετά την κατάθεση της πρότασής της -που άλλωστε αποτυπώνει και το κοινό έδαφος της διαπραγματευτικής διαδικασίας που ολοκληρώθηκε στα BG- αναμένει με ενδιαφέρον τις παρατηρήσεις των θεσμών πάνω στην πρότασή της και είναι διατεθειμένη να συνεχίσει, από εδώ και στο εξής, την προσπάθεια περαιτέρω σύγκλισης σε πολιτικό επίπεδο.

4. Οι τρεις ηγέτες, Αλ. Τσίπρας, Α. Μέρκελ και Φρ. Ολάντ, θα συναντηθούν, ούτως ή άλλως, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Τετάρτη.

5. Η ελληνική πλευρά δεν συνηθίζει να θέτει χρονικό όριο στη διαπραγμάτευση. Όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή, όριο της κυβέρνησης αποτελεί μόνο η επίτευξη μιας κοινωνικά δίκαιης και οικονομικά βιώσιμης λύσης, ικανής να βγάλει τη χώρα από την κρίση και να δώσει προοπτική στην οικονομία, αλλά και αξιοπρέπεια στον ελληνικό λαό.

6. Όσο ο ελληνικός λαός θα στηρίζει με αποφασιστικότητα, αλλά και με ψυχραιμία την εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται με σθένος και υπευθυνότητα και οι δίκαιοι στόχοι της θα γίνονται ολοένα και πιο εφικτοί.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της G7 στη Γερμανία, ο Γιουνκέρ, όπως μεταδίδει το Reuters, εξέφρασε την αγανάκτησή του απέναντι στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, κατήγγειλε τους όρους των διεθνών πιστωτών χαρακτηρίζοντάς τους "παράλογους" στην ελληνική βουλή την Παρασκευή.

"Ο Αλέξης Τσίπρας, ο φίλος μου, μού είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το βράδυ της (περασμένης) Πέμπτης θα μου παρουσίαζε μία εναλλακτική πρόταση (…). Ποτέ δεν έλαβα αυτή την εναλλακτική πρόταση" για τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Γιούνκερ.

Ετοιμάζεται η αντιπρόταση της κυβέρνησης

Μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου να αποφεύγουν να ανοίξουν τα χαρτιά τους σχετικά με το περιεχόμενο των νέων αντιπροτάσεων που ετοιμάζουν, όμως σύμφωνα με πληροφορίες στην κυβέρνηση προσανατολίζονται να συμπεριλάβουν κάποιες από τις θέσεις της άλλης πλευράς, που δεν ξεπερνούν τις κόκκινες γραμμές της.

Για αυτό το λόγο βρέθηκαν χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γιάννης Βαρουφάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ για περίπου μισή ώρα στις 8 το Σάββατο το βράδυ ο πρωθυπουργός προσπάθησε να ξεδιαλύνει το τοπίο με την τηλεδιάσκεψη που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση θα μπορούσε, σε σχέση με τον ΦΠΑ, να εξετάσει την μεταφορά κάποιων αγαθών από έναν συντελεστή σε έναν άλλον ή ακόμα και αλλαγή στο ύψος των συντελεστών.

Πιθανό θεωρείται η αφαίρεση από το ελληνικό κείμενο, κάποιων θέσεων που έχουν προκαλέσει ενστάσεις και στο εσωτερικό του κόμματος.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, μέχρι αυτή την ώρα η ελληνική πρόταση παραμένει στο τραπέζι και η κυβέρνηση αναμένει τα σχόλια των θεσμών.

Μείζον θέμα αποτελεί η απομείωση του χρέους, η εξασφάλιση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας και η ύπαρξη ενός αναπτυξιακού πακέτου.