ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανασχηματισμός με πρώτο θύμα τον Βαρουφάκη;

Αμέσως μετά την ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή, θα υπάρξει, όπως πληροφορούμαι, ανασχηματισμός της κυβέρνησης με πρώτο θύμα τον Γιάνη Βαρουφάκη.

 

Εχουν πληθύνει οι φωνές που πιστεύουν ότι ο κ. Βαρουφάκης ως τώρα τορπίλιζε τη συμφωνία και θεωρούν απαράδεκτο στο παρά πέντε της συμφωνίας να επιτεθεί με άρθρο του στην «FAZ» εναντίον της κυρίας Μέρκελ λέγοντας ότι αυτή είναι αρμόδια για να αποφασίσει.

Ρώτησα πάντως, (συνεχίζει το ρεπορπτάζ του Βηματοδότη), κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα αν υπάρχει θέμα με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μου είπε ευθέως πως εκτιμά ότι η Ζωή θα ψηφίσει τη συμφωνία, δηλαδή θα πει «ναι σε όλα». Αλλωστε μαθαίνω από το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι ορισμένοι διεμήνυσαν στην κυρία Κωνσταντοπούλου ότι αν  δεν ψηφίσει τη συμφωνία «τότε καλό είναι να αλλάξει… δουλειά».

Και ο Καμμένος φεύγει… μένοντας

Αν και ο Π. Καμμένος δηλώνει δημοσίως ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση σε περίπτωση που αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά, σας ενημερώνω ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Και θα σας εξηγήσω γιατί.

Στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου της Κυριακής ετέθη στη συζήτηση η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά. Ο κ. Καμμένος είπε στον Πρωθυπουργό: 

«Αλέξη μου, όπως καλά ξέρεις, εγώ δεν έχω μιλήσει για τις διαπραγματεύσεις, αλλά για εμένα είναι θέμα αρχής η μη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, τα νησιά με στήριξαν και δεν πρόκειται να χάσω την πολιτική μου αξιοπρέπεια για τις καρέκλες…».

Ο κ. Τσίπρας τον κοίταζε έκπληκτος και του είπε: «Ακου να δεις, Πάνο, είναι απολύτως σεβαστές οι απόψεις σου, θα βρούμε τον τρόπο…». Ο υπουργός Αμυνας τότε πρότεινε να δοθούν ειδικές κάρτες έκπτωσης στους μόνιμους κατοίκους των νησιών, θέμα που ο κ. Τσίπρας δεν απέρριψε, λέγοντας ότι το λαμβάνει σοβαρά υπόψη. Ουδείς πάντως που μετείχε στη σύσκεψη είχε την εντύπωση ότι καταρρέει η κυβέρνηση επειδή επίκειται αποχώρηση του κ. Καμμένου και ας βγήκε ο υπουργός στα κανάλια και έλεγε ότι θα παραιτηθεί.