ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες προτάσεις παρουσίασαν οι πιστωτές στην ελληνική κυβέρνηση (upd)

Νέες προτάσεις παρουσίασαν την Tετάρτη οι Θεσμοί στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να «γεφυρωθούν» οι διαφορές των δύο πλευρών, όπως μεταδίδουν το Reuters και η Wall Street Journal.

 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι νέες προτάσεις αφορούν σε αύξηση στην φορολογία αλλά και στις εργοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές. Προβλέπει δύο συντελεστές ΦΠΑ και κατάργηση ΕΚΑΣ.

Συγκεκριμένα στο συνταξιοδοτικό η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει την αύξηση των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τους εργοδότες και τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Στην αντιπρόταση τους οι πιστωτές επιμένουν στην εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ από το 2016 με εξάλειψη του ΕΚΑΣ, μέχρι το τέλος του 2017.

Ακόμη, οι θεσμοί εξακολουθούν να επιμένουν στην άντληση πρόσθετων φορών 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ, από το 0,74% που προτείνει η Ελλάδα.

Στο σκέλος της φορολογίας των επιχειρήσεων όπου η  Ελλάδα είχε προτείνει αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 29%, οι πιστωτές περιορίζουν με την πρότασή τους την αύξηση αυτή στο 28%.

Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η αντιπρόταση των πιστωτών προς την Αθήνα γίνεται αφότου απορρίφθηκαν ορισμένες προτάσεις τις ελληνικής πλευράς, οι οποίες περιλάμβαναν σειρά από φοροεισπρακτικά μέτρα και υψηλότερες εισφορές στο συνταξιοδοτικό, με σκοπό την αύξηση των εσόδων και την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.

Νωρίτερα το Reuters μετέδωσε ότι Ελλάδα και δανειστές εξακολουθούν να διαφωνούν για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, το θέμα του ΦΠΑ και τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Δεν έγινε μεγάλη πρόοδος την Τρίτη στις συνομιλίες, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο.

Ένας εξ αυτών ανέφερε ότι πριν από την σημερινή τετραμερής συνάντηση μεταξύ των Τσίπρα-Γιούνκερ-Λαγκάρντ-Ντράγκι στις Βρυξέλλες υπάρχει απόσταση σε πολλά σημεία: στις συντάξεις, στον ΦΠΑ και στη φορολογία.

Η αναδιάρθρωση χρέους, που αποτελεί αίτημα-κλειδί της ελληνικής πλευράς για τη συμφωνία, δεν συζητείται μέχρι τώρα επειδή δεν είναι μέρος της τρέχουσας συμφωνίας διάσωσης με την Ελλάδα, είπε ο αξιωματούχος.

Διαβάστε επίσης: