ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προκλητικός ο Τουσκ: Τρεις ημέρες και μετά «The Game is Over»

Στην ίδια Συνέντευξη Τύπου δύο διαφορετικά μηνύματα. Ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε πως «δεν υπάρχει τελεσίγραφο από την ευρωζώνη», σημειώνοντας όμως πως ο θεσμός που πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις είναι το Eurogroup. Δίπλα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ επανέλαβε το «the Game is over», που είπε την Πέμπτη σε προσωπική συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα, όπου ο πρωθυπουργός του απάντησε: «Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατ. ανέργους και 3 εκατ. φτωχούς ενώ χιλιάδες οικογένειες ζουν χωρίς εισόδημα μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι».

 

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που την Πέμπτη δήλωσε εξαντλημένος από τις πολύωρες διαπραγματεύσεις, είπε πως έχει σημειωθεί πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας και υπάρχει πραγματική πιθανότητα για λύση. «Είμαι αισιόδοξος, αλλά όχι υπερβολικά αισιόδοξος», είπε, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί πως η πρόταση των θεσμών επιδέχεται τροποποιήσεων και δεν είναι «take it or leave it» για την Ελλάδα.

Από την άλλη ο Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως τα χρονικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί. «Τα πάντα θα μπορούσαν να χαθούν λόγω εκνευρισμού, ενώ η βάση πρέπει να είναι ο σεβασμός», τόνισε, ωστόσο στη συνέχεια επανέλαβε την φράση του «το παιχνίδι τελείωσε», σημειώνοντας ότι «έχουν απομείνει μόλις τρεις ημέρες για συμφωνία».

Σημειώνεται πως το κρίσιμο Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα θα διεξαχθεί τελικά στις 15:00 το Σάββατο, όπως ανακοινώθηκε επίσημα. Αρχικά η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 18:00 ώρα Ελλάδας.