ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση ΗΠΑ υπέρ Ελλάδας: «Λύση χωρίς ρύθμιση χρέους δεν υπάρχει»

Σε μια εξαιρετικά σημαντική δήλωση προχώρησε σήμερα ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου παίρνοντας θέση ουσιαστικά υπέρ της Ελλάδος στο πιο ευαίσθητο σημείο της διαπραγμάτευσης.

Ο υπουργός Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής δήλωσε ότι «το χρέος πρέπει να αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων» και συμπλήρωσε «η παγκόσμια οικονομία δεν χρειάζεται ένα σοκ τώρα».

«Η Ελλάδα πρέπει να κάνει επώδυνες προσαρμογές (…) και οι διεθνείς πιστωτές της πρέπει να δείξουν ευελιξία όσον αφορά στους στόχους και τον τρόπο επίτευξής τους. Και χρειάζεται να γίνει συζήτηση για μια μορφή αναδιάρθρωσης ενός μέρους του ελληνικού χρέους» επισήμανε ο Λιου σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ιστότοπο Yahoo! Finance, μία ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup του Σαββάτου.

Εξάλλου, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι τον ανησυχεί ο τρόπος που διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες και τα τελεσίγραφα που ανακοινώνονται.

«Αυτό που με ανησυχεί όσον αφορά στις συζητήσεις για την Ελλάδα είναι ο αριθμός των προθεσμιών, καθώς και το πόσες φορές οι διαπραγματεύσεις έχουν βρεθεί στο χείλος του γκρεμού» ανέφερε.

«Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος αυξάνεται, όταν έχετε αυτό το είδος (των καταστάσεων) και όλοι πιέζονται πριν από μια προθεσμία» είπε ο Λιου, τονίζοντας πως η παγκόσμια οικονομία δεν χρειάζεται να υποστεί ένα νέο «σοκ».

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ αποδέχονται επίσημα ότι μια αναδιάρθρωση ή "κούρεμα" χρέους πρέπει να αποτελεί μέρος της συνολικής λύσης του προβλήματος.

Διαβάστε επίσης: