ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα «περίεργα» του δημοψηφίσματος

Ομαλά εξελίχθηκε η εκλογική διαδικασία σε όλη τη χώρα, χωρίς να καταγραφούν ιδιαίτερα προβλήματα στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

 

 

Βεβαίως, όπως συμβαίνει σε κάθε ανάλογη περίπτωση γύρω από την εκλογική διαδικασία αναδεικνύονται ορισμένες ξεχωριστές πτυχές που δίνουν έναν διαφορετικό τόνο στην ψηφοφορία και καταγράφονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Το Έθνος κατέγραψε ορισμένες εξ αυτών. Οπως ένα εκλογικό τμήμα με πλήθος υπεραιωνόβιων εκλογέων αλλά και ένα ζευγάρι που ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου και μετά το παραδοσιακό γλέντι πήγε κατευθείαν να ψηφίσει.

Ηράκλειο
Κολύμπι και μετά στην κάλπη

Στο Ηράκλειο, όπως και σε όλη την Κρήτη, χιλιάδες πολίτες συνδύασαν τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα με μια κυριακάτικη βουτιά στη θάλασσα. Οι δημοφιλείς παραλίες κοντά στα αστικά κέντρα γέμισαν από κόσμο: o Καρτερός στο Ηράκλειο, η παραλία του Ρεθύμνου, ο Πλατανιάς Χανίων και η Αμμουδάρα στον Αγιο Νικόλαο.

Πάτρα
Από το γαμήλιο γλέντι στην κάλπη

Εκπληκτα έμειναν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής εκλογικού τμήματος στο κέντρο της Πάτρας, όταν είδαν… τη νύφη και τον γαμπρό να μπαίνουν στην αίθουσα και να ζητούν ψηφοδέλτια.

Ενα νεαρό ζευγάρι από την Πάτρα ενώθηκε το Σάββατο το βράδυ με τα ιερά δεσμά του γάμου και το γλέντι ως είθισται κράτησε μέχρι πρωίας. Ετσι αποφάσισαν αμέσως μετά το γαμήλιο τραπέζι να σπεύσουν να κάνουν το καθήκον τους ως πολίτες.

Χωρίς να αλλάξουν ρούχα, η κοπέλα με το όμορφο νυφικό και ο σύζυγος με το γαμπριάτικο κοστούμι του πήγαν χαμογελαστοί στο εκλογικό κέντρο και συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Οι άλλοι ψηφοφόροι αλλά και η εφορευτική επιτροπή έμειναν άναυδοι μόλις τους είδαν, αμέσως όμως ο Γιώργος και η Δώρα παρέσυραν τους πάντες να μοιραστούν τη χαρά τους και τα φλας άστραψαν για να απαθανατίσουν τη μοναδική αυτήν στιγμή.

Εκεί ήταν και ο φωτογράφος του thebest.gr, Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος κι έκανε την πιο πρωτότυπη φωτογράφηση γάμου που έγινε ποτέ.

Τρίκαλα
Η κάλπη μπαίνει στο ταξί…

Η αδυναμία ψηφοφόρου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα και καθήκον λόγω κινητικών προβλημάτων είχε ως εξέλιξη να ψηφίσει μέσα σε ταξί. Για πολλούς συμπολίτες μας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν δυσκολίες κίνησης, η εκλογική νομοθεσία έχει ιδιαίτερη πρόβλεψη, καθώς υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που αδυνατούν να ανέβουν σε σκάλες των εκλογικών κέντρων ή εν γένει να έχουν πρόσβαση στη διαδικασία. Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν μετακινείται η κάλπη.

Οπως κατέγραψε το trikalanews.gr η δικαστική αντιπρόσωπος εκλογικού τμήματος Τρικάλων βγήκε από το εκλογικό τμήμα για να βοηθήσει στην εκλογική διαδικασία στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως προβλέπει η νομοθεσία και μετέφερε την κάλπη για να εξυπηρετήσει την απόφαση του ψηφοφόρου.

Καρδίτσα
Πήγε σε όλα τα δημοψηφίσματα

Ενας κάτοικος της Καρδίτσας προσήλθε χθες και ψήφισε στο δημοψήφισμα. Είναι η έκτη συμμετοχή του σε δημοψηφίσματα από την εποχή που απέκτησε το δικαίωμα ψήφου. Ο Κ. Αναστασίου είναι σήμερα 105 ετών και σύμφωνα με το karditsalive προσήλθε στο 16ο εκλογικό τμήμα Καλής Κώμης Καρδίτσας για να ασκήσει το δικαίωμά του. Είχαν προηγηθεί οι συμμετοχές του στα δημοψηφίσματα των ετών 1935, 1946, 1968, 1973, 1974, κατά την ίδια πηγή.

Κρήτη
Γερμανίδα υπέρ του «ΟΧΙ»

Υπέρ του «όχι» βροντοφώναξε από τον Ψηλορείτη με φίλους της Ανωγειανούς η Γερμανίδα καλλιτέχνιδα Καρίνα Ρεκ στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην Ανγκελα Μέρκελ και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να βοηθήσουν πραγματικά την Ελλάδα και να είναι διαλλακτικοί με τους Ελληνες.

Λέσβος
Ψηφοφόροι 116 ετών!!!

Στη Λέσβο φαίνεται ότι εντοπίζεται ένας από τους πλέον παλαιούς εκλογικούς καταλόγους της χώρας, καθώς δεν έχει ανανεωθεί και εμπεριέχει εκλογείς που γεννήθηκαν το 1899. Το εντυπωσιακό είναι ότι από τους 697 πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στο συγκεκριμένο εκλογικό κέντρο μόνο 14 οδηγήθηκαν στην κάλπη στις προηγούμενες εκλογές. Εύλογο αποτέλεσμα εάν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί ψηφοφόροι φέρονται ότι έχουν ως ημερομηνία γέννησης τα έτη 1900, 1901 κ.λπ., δηλαδή κάπου στις αρχές του 20ού αιώνα. Σύμφωνα με τηλεοπτικό ρεπορτάζ, σε συγκεκριμένα τμήματα οι εκλογικοί κατάλογοι παραμένουν ίδιοι και αναλλοίωτοι επί δεκαετίες και συμπεριλαμβάνουν πολλούς υπεραιωνόβιους από 110 έως 116 ετών.

πηγή: Έθνος

Διαβάστε επίσης: