ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαραθώνιος για να κλείσει το τρίτο Μνημόνιο- Νέα προσκόμματα υψώνουν οι δανειστές

Τα τεχνικά κλιμάκια ξεκινούν αύριο, όπως όλα δείχνουν, τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα και τη δανειακή σύμβαση ύψους 86 δισ. ευρώ με κακούς οιωνούς, αφού προσκόμματα βάζει το ΔΝΤ στη νέα συμφωνία πριν καν ακόμα έρθει το κουαρτέτο των δανειστών στην Αθήνα, καθώς θέτει ζήτημα τρίτου «πακέτου» προαπαιτούμενων.

 

 

Την ίδια ώρα στο κυβερνητικό επιτελείο αναζητούν το μέρος όπου θα καταλύσει το «κουαρτέτο» των πιστωτών και επιχειρούν να βρουν μία χρυσή τομή για το μέρος που θα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, σε μία προσπάθεια να τους κρατήσουν μακριά από κάμερες και υπουργεία.

Κυβερνητικός αξιωματούχος ανέφερε το Σάββατο ότι το θέμα βρίσκεται σε καλό δρόμο, ενώ οι δανειστές ζητούν, όπως προβλέπεται από το κείμενο συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής, ανεμπόδιστη είσοδο στα υπουργεία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να αποφευχθεί στο μέτρο του δυνατού η εικόνα του παρελθόντος τεχνοκράτες να μπαίνουν στα υπουργεία και να απαιτούν περικοπές και μειώσεις από τους υπουργούς. Από την πλευρά τους πάντως οι πιστωτές έχουν ξεκαθαρίσει ότι η ανεμπόδιστη είσοδος και η βοήθεια και συνεργασία των ελληνικών αρχών είναι απαραίτητη για τη συμφωνία, καθώς δεν μπορούν να εργάζονται κλειδωμένοι σε ξενοδοχεία μακριά από τα υπουργεία.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν από την Τρίτη αλλά όχι με τους επικεφαλής των εκπροσώπων των δανειστών αλλά με τα τεχνικά κλιμάκια που θα προετοιμάσουν το έδαφος. Από την κυβέρνηση απορρίπτουν τα σενάρια για πρόσθετα μέτρα που θα ζητήσουν οι πιστωτές και κάνουν λόγο για μια μικρή καθυστέρηση μιας ή δύο ημερών για την άφιξη των ελεγκτικών κλιμακίων αποδίδοντας την σε τεχνικούς λόγους, τονίζοντας ότι «οι λόγοι της καθυστέρησης δεν είναι ούτε πολιτικοί, ούτε διπλωματικοί».

Βάζουν νέα εμπόδια για τη συμφωνία

Το διεθνές πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο πηγή αξιωματούχου, αποδίδει την καθυστέρηση στους πιστωτές, διότι όπως αναφέρει δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε κοινή θέση με την Αθήνα ως προς το αν θα απαιτηθούν επιπλέον προαπαιτούμενα (σ.σ. Ασφαλιστικό και αγροτικός τομέας), προτού μπορέσει η χώρα να ενταχθεί σε νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ σκοπεύει να κλείσει τις «τρύπες» που δημιουργούνται στο Ασφαλιστικό από την αύξηση των δικαιούχων και το πάγωμα της κρατικής επιχορήγησης μέσα από νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Παράλληλα, το θέμα των πρόωρων συντάξεων, το οποίο αναμένεται να τεθεί επί τάπητος, πιθανότατα θα οδηγήσει εκ νέου σε σημαντικές περικοπές, αφού υπάρχουν πιέσεις για μικρότερη μεταβατική περίοδο και μεγαλύτερες ποινές για πρόωρες αποχωρήσεις. Την ίδια ώρα η υποχρεωτική χρηματοδότηση των επικουρικών Ταμείων από ιδίους πόρους ανοίγει την Κερκόπορτα για περικοπές και στις επικουρικές συντάξεις.

«Ναρκοπέδιο» χαρακτηρίζεται και το εργασιακό, καθώς η Ρουμάνα εκπρόσωπος του ΔΝΤ αναμένεται να συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε το Ταμείο, ζητώντας άρση όλων των εμποδίων και αλλαγή του υπάρχοντος νομικού καθεστώτος για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Παράλληλα, για τους απολυμένους θα προκύψει πιθανότατα και μικρότερη αποζημίωση μέσα από την εξίσωση των εργατών με τους υπαλλήλους. Δεν αποκλείεται να μπουν στην προκρούστεια κλίνη και οι κατώτατοι μισθοί από τις νέες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Τέλος, το Ταμείο θα επιμείνει στην αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για την προκήρυξη απεργιών, βάζοντας στο «παιχνίδι» και το λοκ άουτ από την πλευρά της εργοδοσίας.

«Ενδεχομένως οι συνομιλίες να περιπλέκονται περισσότερο από την αποφασιστικότητα του ΔΝΤ να αφήσει το υπάρχον ελληνικό πρόγραμμα, από το οποίο απομένουν ακόμα δόσεις 16,5 δισ. ευρώ, και να διαπραγματευτούν μια εντελώς νέα διάσωση» αναφέρουν οι FT σε δημοσίευμά τους.

 

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι «η απόφαση λήφθηκε από ανώτατους αξιωματούχους του ΔΝΤ που κατέληξαν ότι το τρέχον πρόγραμμα δεν έχει καμία πιθανότητα να επιτύχει τους στόχους του να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές ως τον Μάρτιο, όταν και λήγει».

Επισημαίνει ακόμα ότι «η απόφαση του ΔΝΤ σημαίνει ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα πρέπει να ανοίξουν τις συνομιλίες για τη χορήγηση ελάφρυνσης χρέους στην Ελλάδα αρκετά νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, από τη στιγμή που το Ταμείο δεν θα υπογράψει νέο πρόγραμμα αν οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεν συμφωνήσουν στην αναδιάρθρωση των δανείων διάσωσης».

Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει πολιτικές δυσκολίες στη Γερμανία, η οποία έχει αντιταχθεί επίμονα σε μια απομείωση στα επίπεδα που ζητάει το ΔΝΤ, καταλήγουν οι FT, προσθέτοντας ότι «η κατάρρευση του υπάρχοντος προγράμματος του ΔΝΤ σημαίνει ότι η γερμανική Bundestag μπορεί να αναγκαστεί να εγκρίνει ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα τον επόμενο μήνα χωρίς την επίσημη έγκριση του Ταμείου, κάτι που Γερμανοί αξιωματούχοι επέμεναν ότι ήταν αναγκαίο για να εξασφαλιστεί η στήριξη από τους κεντροδεξιούς βουλευτές».

Σύμφωνα με πηγές που έχουν ενημερωθεί για το σκεπτικό του ΔΝΤ, το σχέδιο είναι να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα του Ταμείου αφού η Ελλάδα ολοκληρώσει τις ξεχωριστές διαπραγματεύσεις με την Ευρωζώνη, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα. Αυτό θα σήμαινε ότι το νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ δεν θα ήταν έτοιμο μέχρι τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο και πιθανότατα θα συνδεόταν με μια επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης για την πρόοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα της Ευρωζώνης.

Αγνωστη η διαμονή του κουαρτέτου

Σύμφωνα με το Έθνος σε «σταυρόλεξο» για δυνατούς λύτες έχει αναδειχτεί η επιλογή της διαμονής των τεσσάρων εκπροσώπων των δανειστών της χώρας, δηλαδή ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ. Η λύση της διαμονής σε ξενοδοχείο εκτός κέντρου και κοντά στην παραλία του Σουνίου ή στο Λαγονήσι δεν προκρίθηκε τελικά, διότι αν και είχε χαρακτηριστεί πιο ασφαλές, η πρόσβαση των επικεφαλής των δανειστών στα υπουργεία δεν θα μπορεί να είναι άμεση. Ετσι διά της εις άτοπον απαγωγής οι Eλληνες αξιωματούχοι με τους επικεφαλής των δανειστών κατέληξαν ότι θα πρέπει να «κλείσουν» σε ξενοδοχείο του κέντρου όπου βρίσκονται τα περισσότερα υπουργεία, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Το πρώτο ενδεχόμενο που πρότεινε η ελληνική πλευρά στους ξένους δανειστές ήταν το Hilton, όπου διαμένουν οι περισσότεροι από τους επίσημους επισκέπτες, πολιτικούς και άλλους που φιλοξενεί η χώρα μας. Οι δανειστές το απέρριψαν αμέσως, καθώς έκριναν ότι είναι πολύ κοντά στο Σύνταγμα όπου γίνονται συχνά οι πορείες, ορισμένες από τις οποίες καταλήγουν σε επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

Με αυτό το σκεπτικό αποκλείστηκαν όλα τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στο Σύνταγμα και πέριξ αυτού.

Στη συνέχεια η ελληνική πλευρά πρότεινε το Intercontinental, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Συγγρού και δεν φτάνουν μέχρι εκεί οι διαδηλωτές και οι αστυνομικοί.

Απορρίφθηκε αμέσως και αυτό καθώς οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, είπαν ότι η περιοχή αυτή έχει κακή φήμη, κυρίως όταν βραδιάζει… Φαίνεται πως είχε γίνει εξονυχιστική έρευνα για πολλές περιοχές γύρω από την πλατεία Συντάγματος, αφού είχαν προσωπική άποψη για το πού θα επιλέξουν να μείνουν.

Ετσι παραμένει άγνωστο το πού θα μείνει το κουαρτέτο που θα διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση το νέο 3ετές πρόγραμμα της χώρας και καθώς φαίνεται θα επιχειρηθεί να παραμείνει επτασφράγιστο μυστικό. Αυτό, βεβαίως, στη χώρα μας είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού ακόμα και αν δώσουν ψευδώνυμα στο ξενοδοχείο που θα διαμένουν, οι τρεις από τους τέσσερις εκπροσώπους (σε λίγο και ο τέταρτος) θα έχουν καθημερινά σχεδόν τις φωτογραφίες τους στα κανάλια και στις εφημερίδες…

Σε κάθε περίπτωση τα χρήματα αλλά και τα χρονικά περιθώρια τελειώνουν, καθώς στις 20 Αυγούστου λήγει η χρηματοδοτική γέφυρα που εξασφαλίστηκε τον Ιούλιο και η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει ομόλογο της ΕΚΤ που ωριμάζει ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Eνδέχεται λοιπόν να χρειαστεί ένα νέο βραχυπρόθεσμο δάνειο-γέφυρα τον επόμενο μήνα προκειμένου να αποφευχθεί η αθέτηση πληρωμής προς την ΕΚΤ.

 

Διαβάστε επίσης: