ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στα ειδικά μισθολόγια- Ποιοι κλάδοι επηρεάζονται

Τα ειδικά μισθολόγια, στα οποία εντάσσονται περισσότεροι από 250.000 υπάλληλοι, βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, προκειμένου να ενταχθούν στη φιλοσοφία του ενιαίου μισθολογίου από τις αρχές του 2016 σύμφωνα με το Έθνος.

 

 

 

Η κυβερνητική πρόταση περιλαμβάνει την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό, που θα επιφέρει μειώσεις στις βασικές αποδοχές από 3-5% λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα στόχος της πρότασης της κυβέρνησης, που βρίσκει ισχυρές αντιστάσεις από τους δανειστές, οι οποίοι ζητούν την περαιτέρω μείωση των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια, είναι η σταδιακή μείωση των ειδικών μισθολογίων από 20 σε 10 την επόμενη χρονιά και η παράλληλα διατήρηση των τεσσάρων βασικών επιδομάτων που ισχύουν στο υπόλοιπο Δημόσιο, τα οποία είναι: Επίδομα θέσης ευθύνης, επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, οικογενειακή παροχή και κίνητρο επίτευξης στόχων και κίνητρο επίτευξης δημοσιονομικών στόχων.

Από την κατάργηση των επιδομάτων σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν μικρές κατηγορίες υπαλλήλων που μπορεί να ευνοηθούν. Χαρακτηριστικά αναφέρεται το παράδειγμα της ενσωμάτωσης των επιδομάτων στα μισθολόγια των καθηγητών πανεπιστημίων, των ερευνητών και των εργαζομένων σε Ινστιτούτα Ερευνών.

Ποιοι κλάδοι επηρεάζονται από τις αλλαγές

Τα επιδόματα που σχεδιάζονται να ενσωματωθούν στις βασικές αποδοχές είναι:

Τα επιδόματα των πανεπιστημιακών καθηγητών:

-Διδακτικής προετοιμασίας
-Δημιουργίας βιβλιοθήκης
-Έρευνας
-Έξοδα παράστασης

Τα επιδόματα για τους ένστολους

-Εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών
-Ειδικής απασχόλησης που δίνεται σε υπαξιωματικούς, αστυφύλακες και λιμενικούς καθώς και ανώτατους αξιωματικούς
-Αυξημένης ευθύνης για βαθμοφόρους
-Έξοδα παράστασης
-Ευθύνης διοίκησης
-Αυξημένης επιχειρηματικής ετοιμότητας
-Ειδικών συνθηκών

πηγή: Έθνος

Διαβάστε επίσης: