ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλεξιάδης: Όσοι κάνουν τσαμπουκάδες εξασφάλισαν διαρκή φορολογικό έλεγχο

«Όσες επιχειρήσεις ή περιοχές έκαναν τους τσαμπουκάδες στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, εξασφάλισαν  τον διαρκή φορολογικό έλεγχο». Τάδε έφη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης σε δηλώσεις του, ο οποίος αναφέρθηκε και το θέμα των 100 δόσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι ήταν ένα έκτακτο μέτρο, το οποίο τελείωσε, ενώ θα επανεξεταστούν τα κριτήρια για όσους έχουν ήδη ενταχθεί, ώστε να επέλθει δικαιοσύνη. Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, είπε ότι προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να γίνει ένας πιο δίκαιος και αναλογικός φόρος, παρ' ότι παραμένει ίδιος ο στόχος της είσπραξης 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 

 

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μίλησε σε πρωινή τηλεοπτική του ΣΚΑΪ, απαντώντας στα ερωτήματα που του τέθηκαν. Για τις 100 δόσεις είπε ότι «συζητάμε με τους θεσμούς μία λογική αντιμετώπιση στο θέμα της πληρωμής των φόρων, καθώς οι φορολογούμενοι δέχονται μεγάλη πίεση από το σύνολο των δόσεων που τρέχουν και των φόρων που θα κληθούν να πληρώσουν μέχρι το τέλος του χρόνου», συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχουν μηχανήματα που να κόβουν ευρώ στα σπίτια των πολιτών. Θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές».

Συνεχίζοντας είπε ότι θα επανεξεταστούν όσοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ώστε «πρώτον, σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, να συνεχίσουν έτσι, δεύτερον, σε όσους έχουν πρόβλημα να βρούμε έναν τρόπο και τρίτον, όσοι μπορούν να πληρώσουν σε λιγότερες δόσεις, να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ξεκαθάρισε δε πως «οι 100 δόσεις τελείωσαν ως προς τη δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση. Ήταν ένα έκτακτο μέτρο, απέδωσε, αλλά τελείωσε. Θα δούμε με ρεαλισμό τις περιπτώσεις που έχουμε μπροστά μας. Δεν ζούμε σε άλλο πλανήτη, ή σε άλλη κοινωνία. Το να αυξήσεις τους φόρους δεν έχει αποτέλεσμα, σημασία έχει τι εισπράττεις» και συμπλήρωσε «με δεδομένο το πολιτικό και οικονομικό τοπίο, δεν ζούμε σε μία λευκή σελίδα. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να βρει τις λύσεις μέσω της διαπραγμάτευσης».

Αναφερόμενος σε όσους ασκούν κριτική είπε «όσοι έχουν ένα διαφορετικό πολιτικό αφήγημα ας μας το πουν. Αναφέρομαι σε όσους ασκούν κριτική», ενώ για τις δηλώσεις του Δημήτρη Στρατούλη  δήλωσε: «σέβομαι τους αγώνες του συντρόφου, αλλά δεν θέλω να κάνω τηλεοπτική συζήτηση μαζί του, ιδιαίτερα όταν είναι απών. Το θέμα του εθνικού νομίσματος τέθηκε και συγκέντρωσε ένα μικρό ποσοστό».

Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ ξεκαθάρισε ότι ο στόχος των 2,65 δισεκατομμυρίων παραμένει αναλλοίωτος, αλλά επιχειρείται να γίνει πιο δίκαιος και πιο αναλογικός. 

Στο θέμα των φοροελέγχων και των πρόσφατων επεισοδίων με ελεγκτές του ΣΔΟΕ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, ο Τρύφωνας Αλεξιάδης ήταν σκληρός, λέγοντας πως «θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν θα φοβηθούμε ούτε θα κάνουμε βήμα πίσω και αυτοί που έκαναν τους τσαμπουκάδες προς τον ΣΔΟΕ, που προσπάθησαν να εκφοβίσουν και να χρησιμοποιήσουν πολιτικά πρόσωπα, ακόμη και το δικό μου όνομα ακούστηκε, να είναι σίγουροι ότι εξασφάλισαν διαρκή φορολογικό έλεγχο. Δεν θα αφήσουμε ακάλυπτους τους ελεγκτές μας».

Αναφέρθηκε στους ελέγχους που έχουν γίνει, λέγοντας πως έγιναν 5.000 και πλέον έλεγχοι και βρέθηκαν 1.100 επιχειρήσεις με 5.100 παραβάσεις, ενώ αποκάλυψε πως ειδικότερα για τις παραβάσεις που αφορούν πλαστές ταμειακές μηχανές, μελετούνται καινούργια μέτρα, με πιο αυστηρό πλαίσιο. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «έχουμε πει να υπάρχει μία κατανόηση, αλλά εκείνος που έχει πλαστή μηχανή, έχει εξασφαλίσει τις… καλύτερες σχέσεις με την εφορία».

Διαβάστε επίσης: