ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Αισιοδοξία για συμφωνία μέσα στο Σαββατοκύριακο

Αισιοδοξία επικρατεί στο μέγαρο Μαξίμου για ολοκλήρωση του κύκλου των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μέσα στο Σαββατοκύριακο με θετική έκβαση.

 

 

 

Κυβερνητικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι στις 11 Αυγούστου θα υπάρξει θετική εισήγηση των θεσμών για τη νέα συμφωνία για δάνειο από τον ESM.

Κατόπιν εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί το χρονοδιάγραμμα έτσι όπως το είχε θέσει η ελληνική κυβέρνηση, δηλαδή ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή στις 18 Αυγούστου και την επομένη από τα διεθνή κοινοβούλια.

Στις 20 Αυγούστου εκκρεμεί η δόση της ελληνικής κυβέρνησης προς την ΕΚΤ άρα βάση αυτού του χρονοδιαγράμματος κινείται το μέγαρο Μαξίμου.

Πάντως, δεν αποκλείεται η ψήφιση και νέων προαπαιτούμενων μαζί με τη συμφωνία με το "μενού" να περιλαμβάνει τις πρόωρες συντάξεις, τις αλλαγές στις 100 δόσεις αλλά και το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, όπως προέκυψε από τη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Καθοριστικές διαπραγματεύσεις για τα δημοσιονομικά

 

Σήμερα ξεκινούν οι καθοριστικές διαπραγματεύσεις για το δημοσιονομικό σενάριο, ενώ στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών οι δυο πλευρές φαίνεται να βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία. Παράλληλα, η διαδικασία μετάβασης από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο Ταμείο, το ποια περιουσιακά στοιχεία θα ενταχθούν αλλά και το χρονοδιάγραμμα προσδιορίστηκαν ως ορισμένα από τα θέματα που παραμένουν ανοικτά.

Επίσης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα φαίνεται ότι αποτελεί πονοκέφαλο της διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάργηση του ΕΚΑΣ και άλλων προνοιακών επιδομάτων είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί χθες, χωρίς ωστόσο να καταστεί εφικτό κάτι τέτοιο.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είμαστε στην τελική ευθεία της συμφωνίας και προανήγγειλε αντίρροπα μέτρα, για πολιτικές που δεν αποτελούν επιλογή της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής, χθες το βράδυ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, έγινε επικαιροποίηση και αναλυτική επεξεργασία των στόχων της ελληνικής πλευράς στο τρέχον στάδιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Επίσης επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση ότι είναι απολύτως εφικτή η συμφωνία με τους Θεσμούς, πριν την 20η Αυγούστου, με δεδομένο ότι όλες οι πλευρές θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής των χωρών μελών της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου.

"Σήμερα έγινε συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων και πως θα απλωθούν τα διάφορα μέτρα στην τριετία. Πρέπει να δούμε ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν τώρα, ποιες τον Οκτώβρη, ποιες θα ακολουθήσουν και τι επίπτωση έχουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές στα δημοσιονομικά και την ανάπτυξη", ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη νέα συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των θεσμών, προσθέτοντας πως "έχουμε ακόμα να λύσουμε τρία τέσσερα ζητήματα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τα οποία χρειάζονται περισσότερο χρόνο".

Διαβάστε επίσης: