ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το»deal» Καραμανλή- Βορίδη σε μυστική συνάντηση στην Ραφήνα

Ιδιαίτερη σημασία και σημειολογία είχε η πληροφορία  για μυστική συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με τον Μάκη Βορίδη τις προηγούμενες μέρες στο σπίτι του πρώτου, στην Ραφήνα. Παρά τα θρυλούμενα και τις φήμες για διαχρονικά μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των δύο ανδρών, η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική.

 

Κώστας Καραμανλής και Μάκης Βορίδης, μπορεί να ανήκουν σε αντίθετα πολιτικά στρατόπεδα, καθώς ο ένας είναι θιασώτης του μεσαίου χώρου και της ήπιας πολιτικής, ενώ ο άλλος είναι ένας σκληρός δεξιός που του αρέσει η κατά μέτωπο επίθεση στις αντίθετες ιδεολογίες, ωστόσο ανέκαθεν υπήρχε μεταξύ τους αμοιβαία συμπάθεια και σεβασμός.

Η σχέση Καραμανλήδων και Βορίδηδων, έχεις τις ρίζες της πιο πίσω, στην μεγάλη φιλία του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή, με τον θείο του Μάκη Βορίδη, Ευτύχη Βορίδη, που ήταν ο προσωπικός του γιατρός.

Πολύ συχνά , λέει ο αστικός μύθος, πως ο Εθνάρχης έλεγε στον Ευτύχη «πες στον μικρό (σς τον Μάκη) να αφήσει τον εξτρεμισμό και να τον πάρουμε στη ΝΔ» . Ο μικρός ωστόσο τότε οργάνωνε εθνικιστικές δράσεις ανάμεσα στους μαθητές, με τους  «Ελεύθερους Μαθητές» που είχε ιδρύσει.

Στην ΝΔ άργησε τελικά να μπει πολύ ο Μάκης Βορίδης, αφού πρώτα έκανε τον κύκλο του στην άκρα δεξιά, με το «Ελληνικό Μέτωπο» και την εκλογή του στην Βουλή με τον ΛΑ.Ο.Σ , το οποίο ο Κώστας Καραμανλής, είχε αποκλείσει από την ΝΔ.

Η αμοιβαία συμπάθεια ωστόσο ποτέ δεν κρυβόταν. Ο Μάκης Βορίδης ακόμα και στις πιο ακραίες δηλώσεις του, δεν «πείραξε» ποτέ τον Καραμανλή, δεν άφησε αιχμή εναντίον του. Πάντα για τον Βορίδη ο Καραμανλής ήταν στο απυρόβλητο.

Πέρυσι μάλιστα είχε πάει μάλιστα στην Πρώτη Σερρών, για να καταθέσει τα «διαπιστευτήρια»  του στην γενέτειρα των Καραμανλήδων, γράφοντας ένα θερμό μήνυμα στο βιβλίο επισκεπτών:

"Ό χώρος αυτός αποτελεί σημείο αναφοράς, καθώς συνδέεται με την οικογένεια η οποία καθόρισε τις μεγάλες επιλογές του έθνους και της παράταξης".

Ο Καραμανλής , ένας άνθρωπος που εκτιμά τις λεπτομέρειες και προσέχει πολύ το ευρύτερο πλαίσιο με το οποίο κινείται και εκφράζεται κάποιος, εκτιμούσε πάντα αυτή την στάση του Βορίδη, τον οποίο ξεχώριζε πλήρως από τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Η συνάντηση τους προχτές πιστοποιεί όλα τα προαναφερθέντα. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι έπαψαν να έχουν διαφορετικές πολιτικές απόψεις. Ο Βορίδης δεν αλλάζει πολιτικό στρατόπεδο, ούτε φεύγει από την «καθαρή δεξιά» η οποία είναι δεύτερη φύση του. Όπως και του Καραμανλή, είναι στάση ζωής – σχεδόν μονότονα και εμμονικά- ο ήπιος πολιτικός λόγος, ο μεσαίος χώρος και η μετριοπάθεια.

Η συνάντηση ωστόσο, μόνο τυχαία δεν ήταν και δεν αποκλείεται να αποτελέσει την αρχή μιας συνεργασίας και μίας πιο τακτικής επαφής του άλλοτε επικεφαλής της κεντροδεξιάς, με τον «φυσικό» για πολλούς αρχηγό της «Αστικής καθαρής δεξιάς»

Και οι δύο εξάλλου γνωρίζουν πολύ καλά από στρατηγική, όπως άλλωστε και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όταν το 1977, συνεργάστηκε με την αντίστοιχη «καθαρή» Δεξιά, την «Εθνική Παράταξη».

πηγή : parapolitika.gr