ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι θα δώσουν και τι θα πάρουν οι αρχηγοί στη σύσκεψη για το ασφαλιστικό

Με επιφυλακτικότητα και καχυποψία προσέρχονται σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί, στο τραπέζι του διαλόγου για το ασφαλιστικό. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η "βόμβα" αυτή δεν είναι δίκαιο να σκάσει στα χέρια του και προτάσσει τον κίνδυνο περικοπών στις κύριες συντάξεις για να εξασφαλίσει την -έστω και σε σημεία- συναίνεση της αντιπολίτευσης για να περάσει τα νέα μέτρα.

Στο τραπέζι αυτό ρυθμιστής δεν θα είναι η Νέα Δημοκρατία, η οποία δεν έχει σαφή και συντεταγμένη θέση, εξαιτίας του εσωκομματικού "βέρτικο" στο οποίο βρίσκεται. Για το λόγο παρίσταται περισσότερο ως παραρηρητής και όχι ως μέρος του παιχνιδιού. Οι καθοριστικοί "παίκτες" σε αυτό το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών είναι το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και -για πρώτη φορά- η Ένωση Κεντρώων

Το ΠΑΣΟΚ έχει σηκώσει υψηλούς τόνους, προκαλώντας μάλιστα την αντίδραση της κυβέρνησης που θεωρεί τις πολιτικές του παρελθόντος κύριες υπεύθυνες για τη σημερινή κατάρρευση του ασφαλιστικού. Η Φώφη Γεννηματά έκανε τρεις απανωτές εμφανίσεις την Παρασκευή, με εμπρηστικές δηλώσεις κατά της κυβέρνησης. Ενδεικτικό του τεταμένου κλίματος ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, είναι το τηλεφώνημα Τσίπρα-Γεννηματά, στο οποίο η τελευταία εμφανίστηκε με επιθετική διάθεση. Συζητά για το προσφυγικό και τις εξελίξεις στην περιοχή, όχι όμως για τις συντάξεις.

Η κυρία Γεννηματά δείχνει διατεθειμένη να τραβήξει στα άκρα την αντιπολιτευτική στάση, εκτιμώντας ότι αν συναινέσει, το ΠΑΣΟΚ θα γίνει και πάλι ουρά σε ένα σχήμα που θα του πάρει πίσω τα ανέλπιστα εκλογικά οφέλη του Σεπτέμβρη.

Όπως έλεγαν βουλευτές και στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη «εμείς θα πάμε στο τραπέζι του διαλόγου, αλλά συζήτηση για το ασφαλιστικό, για να βγει ο Τσίπρας από τη δύσκολη θέση, δεν πρόκειται να κάνουμε». 

Αντιθέτως, το Ποτάμι προσέρχεται στη σύσκεψη με πιο διαλλακτική διάθεση. Οι προτάσεις που θα καταθέσει είναι στη βάση μιας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τύπου Γιαννίτση, ωστόσο δεν αποκλείει στήριξη στον Τσίπρα για την ώρα, αν λάβει εγγυήσεις ότι στη μεγάλη μεταρρύθμιση που θα έρθει σε δεύτερο χρόνο, θα υιοθετηθούν προτάσεις του. Το κρίσιμο για τον Σταύρο Θεοδωράκη είναι το ζήτημα "εμπιστοσύνης", όπως αναφέρουν στελέχη του κόμματος, αν δηλαδή ο Πρωθυπουργός θα "ανταποδώσει" μια πιθανή δεύτερη πράξη "καλής θέλησης", μετά τη στήριξη του καλοκαιριού. Προσβλέποντας ενδεχομένως και σε μια μελλοντική κυβερνητική συνεργασία…

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει για το Μαξίμου ο Βασίλης Λεβέντης. «Τσόντα του Τσίπρα δεν θα γίνω, αλλά ο Πρωθυπουργός μπορεί να έχει άλλους 9 βουλευτές αν δεχθεί τις προϋποθέσεις μας» λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, βλέποντας πάντως σε μια μια ευρύτερη κυβερνητική συνεργασία και με τεχνοκράτες. 

Πηγή: newpost.gr