ΔΙΕΘΝΗ

1085 ευρώ δίνει η Νορβηγία σε όποιον μετανάστη εγκαταλείψει την χώρα εθελοντικά

10.000 κορώνες – ή 1.085 ευρώ θα λαμβάνουν από τη νορβηγική κυβέρνηση όσοι μετανάστες συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν τη Νορβηγία εθελοντικά, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης.

 

 

 

 

 

 

Η Αρχή Μετανάστευσης της χώρας ανακοίνωσε πως το μέτρο αποτελεί φτηνότερη λύση από το να επωμίζεται το κράτος τη στέγαση και τη σίτιση των μεταναστών στα κέντρα υποδοχής.

Το μέτρο που τέθηκε σε εφαρμογή χτες Δευτέρα, αφορά όσους μετανάστες εισήλθαν στη χώρα πριν την 1η Απριλίου, θα "τρέξει" για τις επόμενες έξι εβδομάδες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ενώ θα δοθεί στους πρώτους 500 αιτούντες, σύμφωνα με το εθνικό ειδησεογραφικό δίκτυο NRK.

Tα χρήματα έρχονται να προστεθούν στα περίπου 2170 ευρώ που δίνονται σε όσους επιλέγουν τον εθελοντικό επαναπατρισμό μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Συνολικά, από τις 31.000 αιτήσεις ασύλου που έγιναν πέρυσι στη χώρα, περίπου το 25% απορρίφθηκε.

Η κυβέρνηση, και συγκεκριμένα η υπουργός ενσωμάτωσης Sylvi Listhaug, έχει δεχτεί κριτική για τη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες, που δε συνάδει προοδευτικό προφίλ που παραδοσιακά έχουν οι Νορβηγοί.