ΔΙΕΘΝΗ

Χάος με τις διαρροές – Οι Βέλγοι έβγαλαν τα πρώτα exit Poll

Στη δημοσιότητα έδωσε το πρώτο exit poll το κρατικό δίκτυο του Βελγίου RTBF για τις γαλλικές εκλογές. Το συγκεκριμένο δίκτυο δεν δεσμεύεται από τις γαλλική νομοθεσία για το εμπάργκο μέχρι τις 20.00 το βράδυ ώρα Γαλλίας. Πρόκειται για μία μέτρηση που έγινε μέχρι το μεσημέρι και δεν έχουν ακόμη καταμετρηθεί οι μετρήσεις του απογεύματος. 

 

 

 

 

Σύμφωνα λοιπόν με τις εκτιμήσεις τα ποσοστά των υποψηφίων είναι τα εξής:

Εμανουέλ Μακρόν 24%,

Μαρίν Λεπέν 22%.

Φρανσουά Φιγιόν 20,5%

Ζαν Λυκ Μελανσόν 18%.

 

Νωρίτερα, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας των γαλλόφωνων Βέλγων, RTBF, από τις 14: 00 ήδη είχε μεταδώσει τα αποτελέσματα από τα υπερπόντια εδάφη της Γαλλίας, τα οποία δίνουν προβάδισμα στον υποψήφιο της Αριστεράς Ζαν Λυκ Μελανσόν.



Σύμφωνα με το RTBF, ο Μελανσόν έρχεται πρώτος στην περιοχή St-Pierre et Miquelon, με 35,45%. Ακολουθούν η Μαρίν Λεπέν με 18,16% και τρίτος έρχεται  ο Εμμανουέλ Μακρόν (17,97%). Στη Μαρτινίκα, και πάλι πρώτος ο Μελανσόν, με 27,36% των ψήφων. Δεύτερος έρχεται οΕμμανουέλ Μακρόν (25,53%) και ακολουθεί ο Φρανσουά Φιγιόν (16,85%). Στην Γουινέα, ο Μελανσόν έρχεται πρώτος με 24,72% των ψήφων, η Λεπέν δεύτερη με 24,29% και ο Μακρόν τρίτος με 18,75%. Στη Γουαδελούπη, πρώτος έρχεται ο Μακρόν με 30,32%, ο Μελανσόν δεύτερος με 23,99% και ο Φιγιόν τρίτος με 14,87%.

Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων έχει πάντως προκαλέσει ιδιαίτερες αντιδράσεις ακόμη και από μεγάλες εφημερίδες όπως η Le Monde και η Liberation. 

Ενδεικτική είναι η ανάρτηση που έκανε η Liberation στην επίσημη ιστοσελίδα της:

«Πρέπει σήμερα να μιλήσουμε για ένα σοβαρό πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις. Όπως ξέρετε, απαγορεύεται να μεταδίδονται δημοσκοπήσεις από την Παρασκευή. Αλλά οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, συνεχίζονται. Ήδη κυκλοφορούν νούμερα, κάτω από το τραπέζι, ή μάλλον από τηλέφωνο σε τηλέφωνο. Βρίσκουμε επίσης στοιχεία και αποτελέσματα σε ξένα σάιτ, τα οποία δεν υπόκεινται στις ίδιες απαγορεύσεις με εμάς στη Γαλλία. Ακόμη και στο Twitter κυκλοφορούν ποσοστά και αριθμοί, κυρίως κάτω από το περιβόητο hashtag #radiolondres, για παράδειγμα. Θυμίζουμε ότι δεν επιτρέπεται σε ένα μίντια όπως η Liberation να σπάσει το εμπάργκο και να υποστεί τις συνέπειες και ακριβά πρόστιμα. Είναι αλήθεια ότι τα σάιτ του Βελγίου και τα σάιτ της Ελβετίας, όπως γίνεται κάθε φορά, θα γνωρίσουν ώρες δόξας απόψε, ενώ ο γαλλικός Τύπος θα κοιτάζει τα τρένα να περνούν και θα …ζηλεύει! Ο γαλλικός νόμος, αργεί να προσαρμοστεί στις τεχνολογικές εξελίξεις και στην διείσδυση του ίντερνετ στα γαλλικά νοικοκυριά. Και τι να κάνουμε; Η Liberation δεν έχει πρόθεση να σπάσει τον νόμο. Ψάξτε τα άτομα που διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις».