ΔΙΕΘΝΗ

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Ολλανδίας-Τουρκίας: Συνελήφθη και απελάθηκε Τουρκάλα υπουργός -Ε.Ε.: «Πάγωμα» χρηματοδότησης προς τη Τουρκία

Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε, η απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης να απαγορεύσει την προσγείωση στο αεροπλάνο που μετέφερε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο Ρότερνταμ, όπου αναμενόταν να απευθυνθεί σε συγκέντρωση ομοεθνών του οπαδών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με το επικείμενο δημοψήφισμα, με το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει να συγκεντρώσει στο πρόσωπό του, μια σειρά υπερεξουσιών.

 

 

 

Την απαγόρευση αυτή, ακολούθησε εκείνη της Τουρκάλας υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων να μπει στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η εν λόγω συγκέντρωση οπαδών του Ερντογάν.

Οι ολλανδικές αρχές αποφάσισαν τελικώς να “τραβήξουν το σχοινί” θέτοντας υπό κράτηση την Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, ώστε να την αποτρέψουν από το να μιλήσει στη διαδήλωση. Η Τουρκάλα υπουργός Σαγιάν Καγιά είχε ταξιδέψει οδικώς από την Γερμανία προς την ολλανδική πόλη. Το δίκτυο RTL ανέφερε ότι η Καγιά κηρύχθηκε «ανεπιθύμητη αλλοδαπή» και μεταφέρθηκε με αστυνομική συνοδεία στην Γερμανία.

Η ολλανδική κυβέρνηση είχε καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει Τούρκους πολιτικούς να πραγματοποιήσουν στο ολλανδικό έδαφος προεκλογικές εκστρατείες ενόψει του τουρκικού δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου. “Μου ζητήθηκε να εγκαταλείψω την χώρα και να επιστρέψω στην Γερμανία το συντομότερο δυνατό”, δήλωσε η Καγιά. “Δεν θα φύγω μέχρι να μου επιτραπεί να πάω να συναντήσω τους συμπολίτες για τουλάχιστον πέντε λεπτά”, πρόσθεσε.

Εν μέσω της διπλωματικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών, η ολλανδική αστυνομία απομάκρυνε αργά το βράδυ του Σαββάτου, χρησιμοποιώντας κλομπ και έφιππες αστυνομικές δυνάμεις, τους περίπου 1.000 διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ κρατώντας τουρκικές σημαίες διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Όπως ανακοίνωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Τουρκία δεν επιθυμεί την επιστροφή του Ολλανδού πρεσβευτή, που βρίσκεται σε άδεια, στην Αγκυρα “για κάποιο χρονικό διάστημα”. ”Κλητεύσαμε τον επιτετραμμένο της Ολλανδίας στην Τουρκία για να εκφράσουμε τη διαμαρτυρία μας σχετικά με την απόφαση της ολλανδικής κυβέρνησης. Επίσης του δηλώσαμε ότι δεν επιθυμούμε ο Ολλανδός πρέσβης να εκτελεί τα καθήκοντα του για κάποιο χρονικό διάστημα”, ανέφερε η ανακοίνωση.

Τραβάει το σχοινί” ο Γιλντιρίμ: Θα απαντήσουμε ανάλογα στην Ολλανδία

Με δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός της Τουρκία Μπεναλί Γιλντιρίμ, χαρακτήρισε την απέλαση της Τουρκάλας υπουργού, απαράδεκτη ενώ ξεκαθάρισε πως η Τουρκία θα απαντήσει με τον σκληρότερο δυνατό τρόπο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωση πως η απόφαση για την απέλαση της Καγιά, δείχνει ότι “η Ολλανδία έχει εσωτερικό πρόβλημα λόγω των εκλογών που θα γίνουν σε δύο μέρες”.

“Όποιος όμως και αν είναι ο λόγος (της απόφασης), είναι απαράδεκτη και θα απαντήσουμε ανάλογα” σημείωσε. Ο Γιλντιρίμ, τόνισε ακόμα πως η Ολλανδία παραβίασε το πρωτόκολο με αυτήν της την απόφαση, ενώ κάλεσε τους συμπατριώτες του που διαμένουν στην Ολλανδία και ξεχύθηκαν στους δρόμους για να υπεραπιστούν την κυβέρνησή τους, να παραμείνουν ψύχραιμοι και να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Η ΕΕ “κόβει” την προενταξιακή χρηματοδότηση στην Τουρκία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρεί στο εν μέρει "πάγωμα" της χρηματοδότησης από τον Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (ΜΠΒ) προς την Τουρκία, καθώς η χώρα "κινείται μακριά από την Ευρώπη", δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

"Η Τουρκία δεν κινείται προς την κατεύθυνση της Ευρώπης, αλλά σε αντίθετη τροχιά. Είμαστε νομικά δεσμευμένοι να συσχετίζουμε την οικονομική στήριξη με την πρόοδο που καταγράφει κάθε (υποψήφια) χώρα", τόνισε ο Χαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA).

Όπως είπε, η αρνητική πορεία της Άγκυρας ξεκίνησε να καταγράφεται ακόμα και πριν την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και σημείωσε πως η πορεία της Τουρκίας δεν κινείται ενάντια "μόνο στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ενάντια και στα πρότυπα του διεθνούς δικαίου".

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη ποιο μέρος της χρηματοδοτικής βοήθειας θα ανασταλεί και για πόσο χρονικό διάστημα. Δικαιούχοι της βοήθειας του ΜΠΒ είναι οι υποψήφιες και δυνάμει υποψήφιες χώρες για ένταξη.

Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, οι οποίες αναλύονται σε 35 κεφάλαια για συγκεκριμένους θεματικούς και θεσμικούς τομείς, άρχισαν το 2005, αλλά έως σήμερα έχει συντελεστεί μικρή πρόοδος αυτών.

Οι κυβερνήσεις των κρατών–μελών της Ένωσης τηρούν διαφορετική πολιτική αναφορικά με τη στάση που πρέπει να υιοθετηθεί απέναντι στα πλήγματα που υφίσταται η δημοκρατία στην Τουρκία, με ορισμένες από αυτές να ζητούν πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας στην Ένωση και άλλες να τάσσονται υπέρ της συνέχισης του διαλόγου.