GOOGLE NEWS, ΖΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ

Άγνωστες πτυχές της ζωής του Ελευθέριου Βενιζέλου!

11 Αυγούστου 1864 με το παλιό ημερολόγιο. Ο Κυριάκος Βενιζέλος από τις Μουνιές Χανίων αγόρασε ένα παιδί. Προηγουμένως η οικογένεια είχα χάσει όλα τα αγόρια της εκτός από τον Αγαθοκλή, ο οποίος προσβλήθηκε από τύφο στα δύο του και έμεινε σωματικά και διανοητικά ανάπηρος.

Για να γλιτώσει από την κακή νεράιδα του σπιτιού το παιδί, το έθιμο ήταν αν το αφήσουν έξω από το σπίτι και να περνά, δήθεν τυχαία ο πατέρας και να το αγοράζει σαν ξένο. Ο πατέρας συμμορφώθηκε με το έθιμο, το αγόρι έζησε και βαπτίστηκε Ελευθέριος.

  • του Δημήτρη Γιαγτζόγλου

Αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας, η πρώτη ολοκληρωμένη βιογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Ο Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης παρακολουθεί, από την γέννησή του στην Κρήτη (1864) μέχρι τον θάνατό του στο Παρίσι (1936), την πολυτάραχη διαδρομή της ζωής του πολιτικού που επηρέασε καθοριστικά τον ελληνικό 20ο αιώνα και έδωσε υπόσταση στο ανορθωτικό όραμα του νέου ελληνισμού. Άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του σε σημαντικές διεθνείς εξελίξεις και έθεσε τις βάσεις για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Έργο αφοράς, καρπός συνθετικής εργασίας, έπειτα από συστηματική έρευνα και μελέτη σε βάθος της σχετικής βιβλιογραφίας. Μια ζωή συναρπαστική, ένα βιβλίο που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα.

Ο πρώτος τόμος ξεκινάει από τα παιδικά του χρόνια στα Χανιά, τη Σύρο και την Αθήνα. Φοιτητής της Νομικής στην πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους, στη συνέχεια δικηγόρος στην Κρήτη. Η απώλεια της πρώτης του γυναίκας τον βυθίζει στο πένθος. «Στρατόπεδον Ακρωτηρίου» : το βάπτισμα του πυρός ως επανάσταση το 1897. Η πρωταγωνιστική του παρουσία στην πολιτική ζωή της αυτόνομης Κρητικής Πολιτείας. Η διαμόρφωση ενός ηγέτη με βαθιά φιλελεύθερη σκέψη.  Η σύγκρουση με τον ύπατο αρμοστή , πρίγκιπα Γεώργιο, και η επανάσταση του Θερίσου (1905), της οποίας είναι πρωτεργάτης. Η άνοδος στην Αθήνα, η ανάληψη της πρωθυπουργίας της Ελλάδας. Οι μεγάλες τομές :  η αναθεώρηση του Συντάγματος, η εμπέδωση του κράτους δικαίου, η κοινωνική πολιτική. Η ένδοξη εποχή των Βαλκανικών Πολέμων και ο διπλασιασμός της χώρας. Η ρήξη με τον βασιλιά Κωνσταντίνο. Εμφύλια πάθη : ο Εθνικός Διχασμός. Το κίνημα της Εθνικής Άμυνας.

Ο δεύτερος τόμος ξεκινάει την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου με την αποφασιστική συμμετοχή της Ελλάδας στις επιχειρήσεις του μακεδονικού μετώπου. Η Μικρασιατική Εκστρατεία και η συνέχιση  των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, που μεταμορφώνουν την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα. Οικονομία, γεωργία, εκπαίδευση πολεοδομία. Ο διπλωματικός άθλος του Βενιζέλου που καταλήγει στον θρίαμβο της Συνθήκης των Σεβρών. Οι μοιραίες εκλογές του 1920. Τα χρόνια της αυτοεξορίας στο Παρίσι. Ο γάμος με την Έλενα Σκυλίτση και το ταξίδι στην Αμερική. Η μετάφραση του Θουκυδίδη. Η καθοριστική του συμβολή στη Συνθήκη της Λωζάννης. Ξανά πρωθυπουργός την τετραετία 1928-1932. Τα επιτεύγματα της εξωτερικής πολιτικής. Τα χρόνια της μεγάλης διεθνούς οικονομικής κρίσης, η αμφισβήτηση και η πτώση. Η απόπειρα δολοφονίας του. Το αποτυχημένο κίνημα του 1935 κι οι τελευταίοι μήνες της ζωής του στο Παρίσι. Το τέλος.

Προσωπικότητα απίστευτης ενεργητικότητας και εργατικότητας, με εξαιρετικές ικανότητες συγκέντρωσης, μνημονικό και ευθυκρισία, υπήρξε πάντα πολυπράγμων. Για δεκαετίες το πρόγραμμά του ξεκινούσε στις 7 το πρωί ή και νωρίτερα και στην διάρκεια της μέρας είχε πολλαπλές συναντήσεις, έγραφε δεκάδες σελίδες προσωπικής και επαγγελματικής αλληλογραφίας, ασκούσε κοινοβουλευτικό ή κυβερνητικό έργο, προετοίμαζε τους λόγους του, σύχναζε στο θέατρο  και συχνά κατέληγε σε φιλικά σπίτια για να παίξει το αγαπημένο του μπριτζ.

Ο ιδιαίτερα προσεκτικός σε πολλές πτυχές της ζωής του αυτός άνθρωπος, δεν έδινε σημασία στο χρήμα «με αποτέλεσμα να βρίσκεται συνεχώς σε δυσχερή οικονομική κατάσταση. Στενοί του φίλοι διηγούνταν ότι σπανίως είχε χρήματα στο πορτοφόλι του». Ο ιδιαίτερος γραμματέας του Στέφανος Στεφάνου γράφει πως φτάνοντας στην Αθήνα για να αναλάβει την πρωθυπουργία, το 1910, το έκανε με μια «φτωχική βαλίτσα και με ένα ακόμη φτωχικότερο βεστιάριο επαρχιώτη δικηγόρου. Χρειάστηκε η ενδυματολογική παρέμβαση του Εμμανουήλ Μπενάκη. Τον πήγε στον προσωπικό  του ράφτη για να του φτιάξει κοστούμια, σμόκιν, φράκο και «ότι χρειάζεται ένας πρωθυπουργός» και τον έπεισε να εγκαταλείψει τα παπούτσια με τις λαστιχένιες σόλες που φορούσε.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ – Ο άνθρωπος, ο ηγέτης

Νικόλαος Εμμ. Παπαδάκης (Παπαδής)

Εκδόσεις Βιβλιοπωλείον της ΕΣΤΙΑΣ και Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος»