GOOGLE NEWS, ΥΓΕΙΑ

Γιατί πολλές φορές νυστάζουμε αμέσως μετά το φαγητό; Πως θα το αποφύγουμε!

Πόσες φορές μετά από ένα καλό γεύμα έκτος από το στομάχι νοιώθουμε να βαραίνουν και τα βλέφαρα μας;

Ονομάζεται μεταγευματική υπνηλία. Τι είναι αυτό που την προκαλεί και πώς θα την περιορίσουμε;

Για να κατανοήσετε την απάντηση, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τι συμβαίνει στο πεπτικό σας σύστημα όταν τρώτε. Ενώ μασάτε, το στομάχι σας παράγει την ορμόνη γαστρίνη, η οποία ενεργοποιεί την παραγωγή των χωνευτικών υγρών που αρχίζουν να διασπούν το φαγητό σας. Αυτό το διασπασμένο φαγητό στη συνέχεια μετακινείται στο λεπτό έντερο, το οποίο απελευθερώνει την ορμόνη ρύθμισης της ροής αίματος εντερογαστρόνη. Στο μεταξύ, το πάγκρεας απελευθερώνει ινσουλίνη για να βοηθήσει το στομάχι σας να απορροφήσει γλυκόζη από τους υδατάνθρακες στο γεύμα. Ταυτόχρονα, η ινσουλίνη στέλνει μια ποικιλία αμινοξέων στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της ουσίας που προκαλεί νύστα, γνωστής ως τρυπτοφάνης.

Ίσως παρατηρήσετε ότι η υπνηλία δεν προκαλείται μετά από κάθε γεύμα. Υπάρχουν μερικοί λόγοι για αυτό: ένα γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες ενεργοποιεί μια μεγαλύτερη δόση ινσουλίνης, γεγονός που κάνει περισσότερη τρυπτοφάνη να εισέλθει στον εγκέφαλό σας. Όταν συμβεί αυτό, η τρυπτοφάνη μετατρέπεται πρώτα σε σεροτονίνη, η οποία σας κάνει να αισθάνεστε καλά και στη συνέχεια σε μελατονίνη, που σας κάνει να νιώσετε υπνηλία. Η γλυκόζη από τους υδατάνθρακες μπορεί επίσης να εμποδίσει τα εγκεφαλικά κύτταρα που ονομάζονται νευρώνες ορεξίνης, τα οποία είναι υπεύθυνα για να σας κρατήσουν ξύπνιο και σε εγρήγορση.

Θα πρέπει, ωστόσο, να αναφέρουμε ότι όταν συνδυάζετε την τρυπτοφάνη με όλα τα άλλα αμινοξέα, ορμόνες και μακροθρεπτικά συστατικά που παίρνετε σε ένα γεύμα, δεν έχει μεγάλη επίδραση. Παράλληλα τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες δεν προκαλούν σε ίδιο βαθμό υπνηλία, καθώς η πρωτεΐνη τείνει να προάγει την απελευθέρωση πιο διεγερτικών αμινοξέων.

Τα φαγητά που φέρνουν νύστα είναι μερικές φορές αναπόφευκτα, αλλά αν θέλετε να μειώσετε τις πιθανότητες να απογοητευτείτε μετά το δείπνο, υπάρχουν μερικοί τρόποι να το κάνετε. Παρακολουθήστε τις μερίδες σας και τρώτε αργά, ώστε οι ορμόνες του σώματός σας να έχουν χρόνο να εξισορροπήσουν. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι τρώτε ένα ισορροπημένο γεύμα χωρίς πολύ άμυλο ή λίπος και με αρκετά λαχανικά και βιταμίνες.

Εάν θέλετε να παραμείνετε σε εγρήγορση δείτε μερικά σνακ

  • Πλιγούρι βρώμης: Ναι, είναι υδατάνθρακες, αλλά η βρώμη έχει επίσης το πλεονέκτημα της αργής καύσης.
  • Φασόλια: Ένα μπολ φασόλια είναι γεμάτο με πρωτεΐνες και θα σας κάνει να αισθάνεστε γεμάτοι και ικανοποιημένοι.  Παράλληλα θα σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, ώστε να μπορείτε να διατηρείτε σταθερό ρυθμό όλη την ημέρα.
  • Αμύγδαλα: Αυτοί οι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά ξηροί καρποί περιέχουν τόσο βιταμίνη Β όσο και μαγνήσιο, το οποίο έχει συνδεθεί με βελτιωμένο μεταβολισμό κατά την άσκηση.
  • Αυγά: Επίσης γεμάτα με πρωτεΐνες, τα αυγά σας δίνουν ένα άλμα το πρωί  με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα για υγιή καρδιά, αλλά καλό είναι να παραλείψετε το μπέικον, αν θέλετε να παραμείνετε σε εγρήγορση.