GOOGLE NEWS, ΖΟΥΜΕ ΑΛΗΘΙΝΑ

Μάστιγα οι παράνομοι ξεναγοί

Δεν θυμάμαι πόσες φορές έχω ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Και η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Να δώσω έναν τίτλο : παράνομοι ξεναγοί.

  • Του Δημήτρη Γιαγτζόγλου

«Το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια» όπως μας λέει ο Κρίτων Πιπέρας, πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών και  «μάλιστα σε υπερθετικό βαθμό. Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Γενικώς στον τομέα του τουρισμού, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Είναι μια τεράστια τρύπα, την στιγμή που θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο έσοδο, αλλά δυστυχώς χωρίς έλεγχο η παρανομία ζει και βασιλεύει».

Η ύπαρξη των παράνομων ξεναγών όπως μας εξηγεί ο κ. Πιπέρας «δεν δημιουργεί μόνο εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή. Αλλά το ότι έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους που δεν έχουν καμία ιδέα για το προϊόν που πουλάνε αυτό είναι επίσης ένα μεγάλο ζήτημα. Δεν έχουν τις γνώσεις και την μόρφωση. Και επειδή στο παιχνίδι έχουν μπει και πολλοί αλλοδαποί, που ζουν παρασιτικά από τον τουρισμό, φθάνουν σε σημείο να λένε στους τουρίστες ότι οι νόμιμοι ξεναγοί ωραιοποιούν τα πράγματα. Έχω ακούσει πολλούς εγώ ο ίδιος αλλά και συνάδελφοί μου να λένε ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες, υποβαθμίζουν την ίδια την χώρα μας, ότι ζούμε με τα λεφτά που μας έδωσαν οι Ευρωπαίοι και πολλά άλλα παρόμοια».

Το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών «έχει ζητήσει πάρα πολλές φορές από τους αρμόδιους φορείς να τους βοηθήσουμε. Δεν εννοώ να τους πιάσουμε εμείς. Δεν είναι αυτή  δουλειά μας. Αλλά ξέρουμε που συναντούν τον κόσμο, τα σημεία εκκίνησης, τις διαδρομές και θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε να τους πιάσουν. Έστω να πληρώσουν το πρόστιμο. Οι νόμοι υπάρχουν αλλά δεν εφαρμόζονται, ούτε υπάρχει και ο μηχανισμός που θα διαπιστώσει αν τηρούνται».

Τα παράπονα των τουριστών, πάντως, γενικότερα δεν είναι λίγα. «Στη  Ακρόπολη για παράδειγμα. Το στριμωξίδι που ζούμε και βιώνουμε καθημερινά. Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός. Για παράδειγμα να  μην έρχονται στο Πειραιά την ίδια μέρα και ώρα όλα αυτά τα τεράστια κρουαζιερόπλοια κι έρχεται μαζεμένος στην Ακρόπολη όλος αυτός ο κόσμος. Η είσοδος της Ακρόπολης δεν επαρκεί όταν έρχονται 8 με 10 χιλιάδες άτομα την ίδια ώρα».

Μεγάλη κουβέντα είχε γίνει για τη ιστορία με την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης εισιτηρίων στην Ακρόπολη. Αλλά όπως μας λέει ο κ. Πιπέρας «υπάρχουν ακόμη κάποια προβλήματα. Παράδειγμα αν αγοράσει κάποιος το εισιτήριό του on line αλλά έχει παιδιά, επειδή τα παιδιά δεν πληρώνουν εισιτήριο, θα πρέπει να στηθούν πάλι στην ουρά να το δει αυτό ο ελεγκτής.  Αλλά και από το σπίτι σου να έχεις τυπώσει το εισιτήριό σου δεν σημαίνει ότι περνάς πιο εύκολα».

Άλλα προβλήματα. «Τα σκουπίδια. Δεν είναι επαρκής ο καθαρισμός. Στην Ακρόπολη τα σκαλιά είναι βρώμικα οι τουαλέτες δεν επαρκούν. Τεράστιες ουρές και για τις τουαλέτες. Δεν υπάρχει στέγαστρο. Όλος αυτός ο κόσμος μέσα στη ζέστη, είναι φυσικό και δεδομένο να δυσανασχετεί. Και υποτίθεται ότι η Ακρόπολη είναι η βιτρίνα της χώρας. Δεν είναι ένας αρχαιολογικός χώρος με μικρή επισκεψιμότητα. Στη  Ακρόπολη πάνε όλοι».