GOOGLE NEWS

Ποιοι πρέπει να περάσουν από την Εφορία, ΠΡΙΝ υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση

Κανένας δεν θέλει να πληρώνει τη βαριά φορολογία εισοδήματος στην Ελλάδα. Γι’ αυτό όλοι αναβάλλουν την υποβολή φορολογικής δήλωσης.

 

  • Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Ούτε στις δημόσιες υπηρεσίες αρέσει η συλλογή φόρων γι’ αυτό άλλωστε το taxisnet διαρκώς διακόπτει τη λειτουργία του, για πολλές ώρες σε καθημερινή βάση.

Όλα δείχνουν πως το Υπουργείο Οικονομικών θα υποχρεωθεί να δώσει παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Είναι πολύ πιθανό να η παράταση να είναι μεγαλύτερη των 15 ημερών. Το σημαντικό για τους καρεκλοκένταυρους του Υπουργείου Οικονομικών είναι η πρώτη δόση του φόρου να καταβληθεί 31 Ιουλίου. Αυτό μόνο τους ενδιαφέρει.

Υπάρχουν μεγάλες κατηγορίες φορολογουμένων που είναι υποχρεωμένοι να επισκεφτούν την Εφορία τους, προτού υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση.

Το Μητρώο της Δ.Ο.Υ. της περιοχής τους, πρέπει να επισκεφθούν οι φορολογούμενοι που συμπλήρωσαν το 18ο έτος της ηλικίας τους, όσοι παντρεύτηκαν ή υπέγραψαν Σύμφωνο Συμβίωσης το 2016 αλλά και οι φορολογούμενοι που ΔΕΝ εισέπραξαν -το 2017- ενοίκια από την εκμίσθωση των ακινήτων. 

  • Οι νέοι που συμπλήρωσαν το 18 έτος της ηλικίας τους πρέπει να αποκτήσουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου ΑΦΜ. 
  • Όσοι παντρεύτηκαν θα πρέπει να δηλώσουν την έγγαμη σχέση, 
  • 'Οσοι υπέγραψαν Σύμφωνο Συμβίωσης θα πρέπει να το δηλώσουν για να έχουν τη ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους 
  • 'Οσοι χώρισαν θα δηλώσουν τη διακοπή της έγγαμης σχέσης για να ακυρωθούν στο ηλεκτρονικό έντυπο της δήλωσης τα στοιχεία της συζύγου ή του συζύγου.

Το μεγάλο πρόβλημα με τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων το έχουν οι μεγάλης ηλικίας υπόχρεοι, οι άνεργοι, οι φοιτητές, οι περιστασιακά απασχολούμενοι, οι ανάπηροι, οι στρατευμένοι και οι κάτοικοι μικρών χωριών

Το πρόβλημα εντοπίζεται στους κωδικούς 049-050 της φορολογικής δήλωσης.

Είναι οι κωδικοί που αφορούν στις δαπάνες οι οποίες εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ που οδηγούν σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος.

Οι συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων μολονότι έχουν εξαιρεθεί από την υποχρεωτική χρήση πλαστικού και ηλεκτρονικού χρήματος στις συναλλαγές δεν εξαιρούνται από τη συλλογή αποδείξεων που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο.

Με απλά λόγια, χωρίς αποδείξεις -χάρτινες ή ηλεκτρονικές- στη φορολογική τους δήλωση θα χάσουν το αφορολόγητο όριο των 8.636 – 9.545 ευρώ της φορολογικής κλίμακας των μισθωτών και των συνταξιούχων και θα χρεωθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Για το ποσό της διαφοράς μεταξύ της αξίας των αποδείξεων που μάζεψαν και της αξίας των αποδείξεων που θα έπρεπε να είχαν συγκεντρώσει, θα πληρώσουν επιπλέον φόρο εισοδήματος που θα υπολογιστεί με συντελεστή 22%

Οι κατηγορίες των φορολογούμενων που εξαιρούνται από το μέτρο του πλαστικού χρήματος αλλά όχι και από την συλλογή αποδείξεων που εξασφαλίζουν την έκπτωση φόρου είναι οι εξής:

1.Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, δηλαδή γεννηθέντες έως και την 31η Δεκεμβρίου 1947.

2.Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

3.Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

4.Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ., που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, εφόσον:

– τουλάχιστον το 90% του παγκόσμιου εισοδήματός τους αποκτάται στην Ελλάδα ή

– αποδεικνύουν ότι το φορολογητέο εισόδημά τους είναι τόσο χαμηλό ώστε θα δικαιούνταν της μείωσης του φόρου δυνάμει της φορολογικής νομοθεσίας του κράτους της κατοικίας τους.

5.Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή, με την επιφύλαξη της προηγούμενης παραγράφου.

6.Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων.

7.Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

8. Οι φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα από καμία κατηγορία ή έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο (από ακίνητα, τόκους καταθέσεων κ.λπ.) ή και από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου και το τεκμαρτό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των 9.500 ευρώ. Σ΄αυτούς περιλαμβάνονται χιλιάδες περιστασιακά απασχολούμενοι (φοιτητές, νοικοκυρές κ.λπ.) καθώς και άνεργοι που παρακολουθούν επιδοτούμενα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας.

9.Οι φορολογούμενοι που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για τη διαφορά που προκύπτει μεταξύ του τεκμαρτού και του συνολικού εισοδήματός τους, η οποία φορολογείται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων.

10.Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

11.Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

12.Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).