GOOGLE NEWS, ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Το τελευταίο μέρος στη Γη όπου οι κάτοικοι δεν έχουν καμία επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο!

Οι περισσότεροι θεωρούμε πως δεν  υπάρχουν πλέον άγνωστα μέρη στον χάρτη. Ακόμα και ο πιο τολμηρός εξερευνητής δεν πρόκειται να …σκοντάψει σε μια ομάδα ανθρώπων που δεν θα έχουν ιδέα από τον σύγχρονο κόσμο.

Εκτός βέβαια αν βρεθείτε στον κόλπο της Βεγγάλης. Απλά κατευθυνθείτε προς το νησί Σέντινελ αν θέλετε να δοκιμάσετε να επικοινωνήσετε με τους τελευταίους ανθρώπους που δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον κόσμο! Ωστόσο θα πρέπει να είστε προσεκτικοί!

Πώς ένας πληθυσμός επιβιώνει σε ένα νησί στον 21ο αιώνα χωρίς ποτέ να έχει γνωρίσει τον έξω κόσμο και περιμένει κάθε επίδοξο εξερευνητή στον κόλπο με τόξα, βέλη και δόρατα;  Οι κάτοικοι του νησιού κρατούν μια γωνιά του Ινδικού Ωκεανού χωρίς εισβολείς για όσο καιρό ζουν εκεί και μιλάμε για περίπου 60.000 χρόνια.

Δεν είναι επειδή  το νησί τους είναι άγνωστο. Το Σέντινελ βρίσκεται στα γραπτά του Μάρκο Πόλο, αν και οι σύγχρονοι ιστορικοί αμφιβάλλουν ότι έφτασε ποτέ εκεί και κάθε τρεις με πέντε δεκαετίες ένα πλοίο πλησιάζει  την ακτή του νησιού, είτε σκόπιμα είτε τυχαία. Σήμερα, η ινδική κυβέρνηση αναγνωρίζει το νησί ως κυρίαρχη οντότητα και καταβάλλει προσπάθειες για να εξασφαλίσει ότι θα παραμείνει αδιάσπαστη.

Μια από τις πρώτες συναντήσεις με τους ανθρώπους του έξω κόσμου ήρθε το 1880 και μπορεί να εξηγήσει γιατί έκτοτε υπήρξαν τόσο εχθρικές προς τους ξένους. Με επικεφαλής τον ανθρωπολόγο M.V. Portman, αυτή η αποστολή έληξε όταν οι Ευρωπαίοι ερευνητές απήγαγαν ένα ηλικιωμένο ζευγάρι και τέσσερα παιδιά για να «τα μελετήσουν», με την οργή να κορυφώνεται όταν έγινε γνωστό πως πέθαναν λίγο μετά από ασθένεια.

Ακόμα και πριν από το ταξίδι του Portman, η Βόρειο Σέντινελ δεν ήταν ιδιαίτερα φιλόξενο.  Δεκατρία χρόνια νωρίτερα, ένα ινδικό εμπορικό πλοίο προσάραξε στους γύρω υφάλους και μετά από τρεις ημέρες στην παραλία, το πλήρωμα του δέχθηκε επίθεση από τη ζούγκλα. Κάτι παρόμοιο συνέβη το 1981, όταν το εμπορικό πλοίο Primrose βυθίστηκε έχοντας προσκρούσει σε ύφαλο. Το πλήρωμα αμύνθηκε με αυτοσχέδια όπλα, συμπεριλαμβανομένου ενός πυροβόλου όπλου, και έστειλε σήμα κινδύνου πίσω στην ηπειρωτική χώρα. Διασώθηκαν μετά από περίπου μια εβδομάδα με ελικόπτερο.

Η μόνη επιτυχής επαφή ήρθε το 1991, όταν ο ανθρωπολόγος TN Pandit πέρασε μαζί τους δύο ολόκληρες δεκαετίες. Το 2006, δύο λαθροκυνηγοί σκοτώθηκαν όταν έσπασαν την καραντίνα του νησιού, ενώ το 2018 ένας χριστιανός ιεραπόστολος σκοτώθηκε όταν επιχείρησε να επισκεφθεί το νησί.

Προφανώς, υπάρχουν πολλά που δεν γνωρίζουμε για το πώς ακριβώς ζουν οι άνθρωποι στο Βόρειο Σέντινελ, αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα. Πρώτον, ο πληθυσμός κυμαίνεται μεταξύ 50 και 400. Επίσης, ζουν ένα τρόπος ζωής κυνηγός-συλλέκτης και έχουν κατοικήσει στο νησί πριν από την εφεύρεση της γεωργίας.

Πολλά από αυτά που γνωρίζουμε για τη ζωή στο νησί μπορούν να συναχθούν από τους λαούς των γύρω νησιών. Εξάλλου, το νησί δεν είναι τόσο απομονωμένο – είναι μόνο 20 μίλια μακριά από τα άλλα νησιά Άνταμαν, τα οποία είναι τώρα γεμάτα ζωή με τις πόλεις και τους δρόμους τους, πορεία που οι κάτοικοι στο Βόρειο Σέντινελ δεν φαίνονται διατεθειμένοι να ακολουθήσουν.