ΓΥΝΑΙΚΑ

Είναι κακό να κοιμάστε με βρεγμένα μαλλιά;

Αν κάνετε μπάνιο αμέσως πριν πάτε για ύπνο, είναι πιθανό να αναρωτιέστε αν τα βρεγμένα μαλλιά μπορεί να σας δημιουργήσουν προβλήματα. Μπορεί να έχετε ακούσει ότι είναι πιθανό να αρρωστήσετε ή να βλάψετε την υφή των μαλλιών σας καθώς είναι πιο ευαίσθητα και επιρρεπή στο σπάσιμο. Τι ισχύει όμως τελικά;

«Είναι αλήθεια ότι είναι πολύ πιο πιθανό να αρρωστήσετε από το κοινό κρυολόγημα κατά τους χειμερινούς μήνες. Αλλά αυτό σχετίζεται με τους τρόπους που πολλαπλασιάζονται και εξαπλώνονται οι αναπνευστικοί ιοί. Δεν μπορείτε να αρρωστήσετε απλώς επειδή κρυώνετε ή επειδή κοιμηθήκατε με βρεγμένα μαλλιά» αναφέρει ο Δρ. William Schaffner, καθηγητής της ιατρικής στο Vanderbilt University Medical Center.

Τι ισχύει για τις αλλεργίες

Μία άλλη διαδεδομένη φήμη για τα βρεγμένα μαλλιά είναι ότι μπορεί να μεταφέρουν επιβλαβή βακτήρια στο μαξιλάρι σας. Όπως υποστηρίζει ο Schaffner, τα βακτήρια και οι ιοί που προκαλούν ασθένειες δεν εμφανίζονται ξαφνικά και έτσι δεν πρόκειται να «κολλήσετε» κάτι επειδή το μαξιλάρι σας είναι λίγο βρεγμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παρόλα αυτά, υπάρχει μία πιθανή εξαίρεση. Μερικές έρευνες έχουν δείξει ότι τα μαξιλάρια – ιδίως αυτά που κατασκευάζονται από συνθετικά υλικά – μπορούν να φιλοξενούν μικροοργανισμούς που προκαλούν αλλεργίες. Αυτοί οι μικροοργανισμοί τείνουν να λειτουργούν καλά σε υγρά περιβάλλοντα, όπως και τα ακάρεα της σκόνης, λέει ο δρ. Payel Gupta, πιστοποιημένος αλλεργιολόγος και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Εταιρείας Πνευμονολογίας.

Ο Gupta υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι άνθρωποι που κοιμούνται με βρεγμένα μαλλιά έχουν περισσότερες αλλεργίες ή συμπτώματα άσθματος, οπότε δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε. Αν ξυπνάτε συχνά με βουλωμένη μύτη, φαγούρα, προβλήματα αναπνοής ή άλλα συμπτώματα αλλεργίας, πιθανώς ήρθε η ώρα να απολυμάνετε τα μαξιλάρια ή να τα πετάξετε και να πάρετε καινούρια! Όχι, όμως, πριν συμβουλευτείτε κάποιον γιατρό!

Τι ισχύει για την υγεία των μαλλιών και του δέρματος

Οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους πιθανώς πρέπει να ανησυχήσετε, σχετίζονται με την υγεία των ίδιων των μαλλιών. «Γενικά, θεωρείται ότι δεν είναι καλό για την τρίχα να κοιμάστε με βρεγμένα μαλλιά» αναφέρει ο Δρ. George Cotsarelis, καθηγητής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια Perelman School of Medicine. Με την πάροδο του χρόνου – από λίγες μέρες έως εβδομάδες ή μήνες – το νερό μπορεί να υποβαθμίσει το προστατευτικό εξωτερικό στρώμα του τριχοθυλακίου. Έτσι, σταδιακά, τα μαλλιά μπορεί να χάσουν τη λάμψη και την ελαστικότητά τους. 

Αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν οτιδήποτε κάνετε στα μαλλιά σας, από το βούρτσισμα και το στέγνωμα μέχρι την έκθεση στον ήλιο, μπορεί να τα βλάψει. Και ενώ ο ύπνος με βρεγμένα μαλλιά μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή, η χρήση μαλακτικής κρέμας μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάστασή τους, σύμφωνα με τον Δρ. Adam Friedman, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο George Washington University, School of Medicine and Health Sciences.

Ο Friedman αναφέρει ότι το ίδιο ισχύει και για πιθανά δερματικά προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν. Αν κοιμάστε στο πλάι ή μπρούμυτα, τα μαλλιά ανάμεσα στο μαξιλάρι και το πρόσωπό σας μπορεί να προκαλέσουν κάποιον ερεθισμό. Επίσης, καθώς το νερό από τα μαλλιά εξατμίζεται, ίσως αντιμετωπίσετε ξηρότητα στο πρόσωπο ή το τριχωτό της κεφαλής.

Πηγή: time.com