ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αναβλήθηκε η δίκη του φερόμενου ως ηγετικού μέλους του «Ρουβίκωνα»

Αναβλήθηκε για τις 26 Οκτωβρίου η δίκη του 37χρονου ο οποίος φέρεται, σύμφωνα με τις αρχές, ως ηγετικό μέλος του «Ρουβίκωνα» και κατηγορείται ότι συμμετείχε στην «παρέμβαση» στην Τουρκική Πρεσβεία όταν μέλη της ομάδας πέταξαν μπογιές στο κτίριο.

 

 

 

 

Το δικαστήριο υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση έκρινε πως η υπόθεση πρέπει να αναβληθεί για να γίνει δημόσια επισκόπηση των δύο βίντεο που περιλαμβάνονται στη δικογραφία και στα οποία φέρεται ,σύμφωνα με τις αρχές, να απεικονίζεται ο κατηγορούμενος κατά τη διάρκεια της «παρέμβασης». Έτσι, τον Οκτώβριο θα έχει ληφθεί η απαραίτητη μέριμνα ώστε να προβληθούν τα επίμαχα βίντεο ενώπιον του δικαστηρίου.

Πάντως, ο  κατηγορούμενος για τα αδικήματα της διακεκριμένης φθοράς και της άρνησης δακτυλοσκόπησης αρνήθηκε ενώπιον του δικαστηρίου πως έλαβε μέρος στη συγκεκριμένη δράση, ωστόσο, παραδέχθηκε τη συμμετοχή του στην ομάδα και σε άλλες «παρεμβάσεις».

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που διεξήχθη πριν την αναβολή της δίκης  η υπεράσπιση του κατηγορουμένου επικαλέστηκε στο Δικαστήριο το έγγραφο της Τουρκικής Πρεσβείας -το οποίο περιλαμβάνεται στη δικογραφία- που απευθύνεται στο υπουργείο Εξωτερικών και το οποίο έχει συνταχθεί την ημέρα του περιστατικού και εκφράζει την ανησυχία της για το περιστατικό ζητώντας από την αστυνομία να βρίσκεται σε μεγαλύτερη ετοιμότητα και να οδηγήσει τους δράστες στη Δικαιοσύνη.

Η υπεράσπιση του 37χρόνου, μάλιστα, έκανε λόγο για «πολιτική του δίωξη» προβάλλοντας τον ισχυρισμό πως η σύλληψη είναι αποτέλεσμα πιέσεων της Τουρκικής Πρεσβείας.

Τι λέει στο έγγραφο της η Τουρκική Πρεσβεία

Η Τουρκική Πρεσβεία αναφέρει στο έγγραφο της: «Κάποια μέλη/υποστηρικτές/συνεργοί της αυτοαποκαλούμενης «Αναρχικής Ομάδας Ρουβίκωνας» διεξήγαγαν μία επίθεση εναντίον της Πρεσβείας σήμερα (26η Ιουλίου) μεταξύ 13:10 και 13:15 μμ. Μία ομάδα αποτελούμενη από 10 με 15 ακτιβιστές, μοίρασε προπαγανδιστικά φυλλάδια, ενώ εκτόξευσε και μπουκάλια γεμάτα με κόκκινη και μαύρη μπογιά στο κτήριο το οποίο στεγάζεται η Πρεσβεία και προκάλεσε σημαντικές φθορές στο κτήριο της Πρεσβείας, καθώς και στα διπλωματικά αυτοκίνητα που ανήκουν στο προσωπικό της Πρεσβείας. Θα βρείτε συνημμένο στην παρούσα επιστολή ένα CD που περιέχει φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζεται η κατάσταση της Πρεσβείας και του περιβάλλοντα χώρου μετά την επίθεση. Όπως μπορείτε να διακρίνεται από το καταγεγραμμένο υλικό, η αστυνομία δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια για την αποτροπή της συγκεκριμένης επίθεσης, καθώς και τη σύλληψη των δραστών. Η Πρεσβεία θα επιθυμούσε επίσης να επισημάνει το γεγονός ότι διατηρεί κάθε δικαίωμα να διεκδικήσει αποζημίωση από την Ελληνική Δημοκρατία για τις φθορές που προκλήθηκαν από την ανεμπόδιστη επίθεση. Η Πρεσβεία θα ήθελε επίσης να μοιραστεί την ανησυχία της όσον αφορά στο γεγονός ότι, όπως είναι γνωστό, οι συγκεκριμένες ομάδες κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων τους χρησιμοποιούν βόμβες μολότοφ κι ότι ένα τέτοιο περιστατικό, θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε απώλεια ανθρωπίνων ζωών, ή ακόμα σε πιο εκτεταμένες φθορές. Συνεπώς, η Πρεσβεία θα επιθυμούσε να υπογραμμίσει ότι αναμένει από την αστυνομία να βρίσκεται σε μεγαλύτερη ετοιμότητα όσον αφορά την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Δεδομένων όλων των παραπάνω, η Πρεσβεία θα παρακαλούσε το Υπουργείο να μεσολαβήσει, ώστε οι αρμόδιες ελληνικές αρχές να οδηγήσουν τους δράστες ενώπιον της Δικαιοσύνης, να αποτρέψουν την μελλοντική επανάληψη επιθέσεων όπως η προαναφερθείσα και να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας για την φρούρηση των Τουρκικών Διπλωματικών και Προξενικών Αποστολών, τα Γραφεία του Στρατιωτικού Ακολούθου, του Εμπορικού Προξένου και του Γραφείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του προσωπικού των ως άνω υπηρεσιων και άλλων σημείων Τουρκικών συμφερόντων εντός της Ελλάδας, συμπεριλαμβανόμενων των γραφείων του πρακτορείου Ανατολία, των Τουρκικών Αερογραμμών και των παραρτημάτων της «Ziraat Bankasi A.S» στην Ελλάδα. Η Πρεσβεία της Τουρκικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα δράττεται της ευκαιρίας να εκφράσει προς το υπουργείο Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας την βαθύτατη εκτίμηση της».