slider, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έχετε μόλις 24 ώρες για την απογραφή ανελκυστήρων

Την Τρίτη (30/6) λήγει η προθεσμία για την απογραφή ανελκυστήρων, με τους αρμόδιους να διαμηνύουν ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία έληγε στις 30 Νοεμβρίου, ωστόσο στη συνέχεια δόθηκε παράταση έως το τέλος Ιουνίου.

Μετά τις 30 Ιουνίου, η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου Αγοράς αναμένεται να ξεκινήσει ελέγχους για τη συμμόρφωση των ιδιοκτητών. Σύμφωνα με τη νομοθεσία προβλέπονται πρόστιμα για όσους δεν συμμορφωθούν, έως και 5.000 ευρώ.

Η απογραφή ανελκυστήρων γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet, μέσω της πλατφόρμας elevator.mindev.gov.gr.

Η υποχρέωση αφορά πολυκατοικίες, κτίρια γραφείων, ξενοδοχεία, επαγγελματικούς και μεικτούς χώρους, ακόμη και αν οι ανελκυστήρες έχουν ήδη πιστοποιηθεί ή καταχωριστεί σε άλλο μητρώο.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα ανά ανελκυστήρα:

  • 1.000 ευρώ για κτίρια κατοικίας
  • 2.500 ευρώ για επαγγελματικά ή μεικτής χρήσης
  • 5.000 ευρώ για κτίρια προσπελάσιμα από το κοινό

Ο αριθμός απογραφής θα αποτελεί βασικό στοιχείο τεχνικής ταυτοποίησης και θα πρέπει να επιβεβαιώνεται από τον συντηρητή ή τον εγκαταστάτη. Πρακτικά, ανελκυστήρες που δεν έχουν απογραφεί δεν θα μπορούν να συντηρούνται νόμιμα.