ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πνίγηκε ο Νομός Σερρών από τον Στρυμόνα – Αμέτρητες οι καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις

Αμέτρητες είναι οι καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις στους δήμους Αμφίπολης, Εμμανουήλ Παππά, Ν. Ζίχνης και Βισαλτίας, ενώ σήμερα σκεπάστηκαν από το νερό 11.000 στρέμματα γης.

Η επέλαση του χιονιά, στη γείτονα χώρα τη Βουλγαρία και οι συνεχείς βροχοπτώσεις τον τελευταίο μήνα στο νομό Σερρών, είχαν ως αποτέλεσμα ο Στρυμόνας να υπερχειλίσει και χιλιάδες καλλιεργήσιμες εκτάσεις να καταστραφούν.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού διαμερίσματος, Μαυροθάλασσας του δήμου Βισαλτίας, Γιώργο Παναγή, περισσότερα από 11.000 στρέμματα σκεπάστηκαν σήμερα από τα νερά του Στρυμόνα.

Την ίδια ώρα απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια του στρατού και της πυροσβεστικής υπηρεσίας 60 από τα 300 ζώα που εγκλωβίστηκαν σε κτηνοτροφική μονάδα, έξω από τον Αχινό κοντά στα Ίβηρα. Τα νερά να έχουν κάνει έναν απέραντο κλοιό γύρω από την κτηνοτροφική μονάδα. Οι προσπάθειας απεγκλωβισμού των ζώων συνεχίζονται.

«Δεν έχω πού να τα πάω ζητώ την βοήθεια όλων» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κτηνοτρόφος της μονάδας Γιώργος Καραγκιόζης που φοβάται ότι τα ζώα που θα μείνουν στην κτηνοτροφική μονάδα, αν δεν πνιγούν, θα πεθάνουν από ασιτία.

«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε» δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Ιβήρων, Θεολόγος Βούσογλου.

Στο μεταξύ, πριν από λίγο, ολοκληρώθηκε η συνάντηση που είχαν, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, βουλευτές και δήμαρχοι, με τον αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου, προκειμένου να αποζημιωθούν οι αγρότες από τις ζημιές που υπέστησαν.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά, Δημήτρης Νότας, «ο κ. Αποστόλου δεν δεσμεύτηκε για κάτι συγκεκριμένο, ενώ υποσχέθηκε ότι θα κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για τις αποζημιώσεις και κυρίως των αγροτών που δεν πρόλαβαν να σπείρουν και δεν θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ. Ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα θέσει το θέμα στην αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή, ενώ μας επεσήμανε ότι αναφορικά με το ζήτημα των δικαιωμάτων των αγροτών, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, αρκεί οι αγρότες στις δηλώσεις ΟΣΔΕ να δηλώσουν τι προτίθεται να καλλιεργήσουν» δήλωσε ο δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά Δημήτρης Νότας.

Ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας με εκπροσώπους πολιτικών φορέων του νομού Σερρών, επισκέπτονται τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, προκειμένου να ζητήσουν την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για την οικονομική υποστήριξη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στο νομό.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαβάστε επίσης: