3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πώς εντοπίστηκε το κύκλωμα που πούλαγε διπλώματα σε πιλότους! Η ταρίφα και ο τρόπος δράσης! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένας πρώην ιπτάμενος, ένας ιδιοκτήτης σχολής πιλότων και ο συνδετικός κρίκος με το εξωτερικό αποτελούν τα μέλη του κυκλώματος που έβγαζε πλαστά διπλώματα σε πιλότους.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται μετά από το τηλεφώνημα μίας γυναίκας στις Αρχές, η οποία, κατήγγειλε ότι υπάρχει κύκλωμα που  πλησιάζει υποψήφιους πιλότους αεροσκαφών που δεν έχουν καταφέρει να πετύχουν στις θεωρητικές εξετάσεις πολλαπλής επιλογής. Η άγνωστη γυναίκα έδωσε ό,τι πληροφορία είχε για την υπόθεση και οι αρχές ξεκίνησαν να διερευνούν τα στοιχεία.

Για την έρευνα και την εξιχνίαση της υπόθεσης χρειάστηκε να γίνει άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και καταγραφή δραστηριότητας με ειδικά τεχνικά μέσα.

Αποτέλεσμα ήταν στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας, να συλληφθούν τρεις άνδρες, ηλικίας 70, 43 και 69 ετών αντίστοιχα, μέλη του κυκλώματος καθώς και δύο ακόμα Έλληνες που θα έδιναν εξετάσεις για να αποκτήσουν δίπλωμα πιλότου.

Μάλιστα, μετά από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, οι αρχές έβαλαν στο στόχαστρο και άλλους τρεις «επίδοξους» πιλότους, ενώ διαπιστώθηκε ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα τα τρία μέλη της οργάνωσης είχαν καταφέρει να δώσουν πλαστά διπλώματα χειριστή αεροσκάφους σε ακόμα 10 άτομα.

Στις 10 το πρωί της Πέμπτης εντοπίστηκαν οι δύο κατηγορούμενοι υποψήφιοι να μπαίνουν στο εξεταστικό κέντρο στην περιοχή της Αθήνας. Αφού είχε ξεκινήσει η διαδικασία της εξέτασης, αστυνομικοί της υπηρεσίας μπήκαν στην αίθουσα που διενεργούνταν οι θεωρητικές εξετάσεις, τους εντόπισαν και τους έκαναν έλεγχο. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι και οι δύο είχαν τρυπήσει το πουκάμισό τους στο αριστερό μανίκι και είχαν τοποθετήσει μία ειδική μικροκάμερα, την οποία είχαν κολλήσει με ταινία εσωτερικά του μανικιού τους ώστε να μεταδίδουν σε ζωντανή σύνδεση τις ερωτήσεις που εξετάζονταν από τον υπολογιστή.

Επίσης και οι δύο φορούσαν μικρόφωνο «ψείρα», προκειμένου να λαμβάνουν τις απαντήσεις των ερωτήσεων. Και οι δύο είχαν συνδεδεμένη την ψείρα με ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ η μικροκάμερα ήταν συνδεδεμένη σε μία άλλη τηλεφωνική συσκευή. Την ίδια ώρα, μία άλλη ομάδα αστυνομικών πήγε στο σπίτι του 70χρονου -πρώην ιπτάμενου- συλληφθέντα, όπου κατά την έρευνα ήταν σε λειτουργία ηλεκτρονικός υπολογιστής και υπήρχε σύνδεση με την εφαρμογή μέσω της οποίας είχε ζωντανή εικόνα από τους υποψηφίους.

Με τον τρόπο αυτό τα μέλη της οργάνωσης, πέτυχαν να χορηγήσουν άδειες επαγγελματία χειριστή αεροσκάφους σε τουλάχιστον 5 άτομα ο καθένας από τους οποίους κατέβαλε, κατά μέσο όρο, το ποσό των 7.800 ευρώ.

Δείτε το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ