ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Πράσινο φως» από τις ΗΠΑ για τα ελικόπτερα Απάτσι του στρατού

Η Αεροπορία Στρατού ποντάρει πολλά στα επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι (Apache), οι Αμερικανοί άναψαν το «πράσινο φως» για να αποκτήσουν ακόμα περισσότερες δυνατότητες στο πεδίο της μάχης.

  • Γράφει ο Κώστας Αττίας

Η Ελλάδα είναι μία από τις έντεκα χώρες που θα επωφεληθούν από την έγκριση των ΗΠΑ. Καμία από τις άλλες χώρες δεν είναι γειτονική μας.

Η έγκριση των ΗΠΑ ανάβει το πράσινο φως στην Αμερικανική εταιρεια κατασκευής για την υποστήριξη της παραγωγής radar ελέγχου πυρός για το Longbow Apache με το οποίο όπως λένε οι κατασκευαστές του τα ελικόπτερα αποκτούν έναν πολλαπλασιαστή ισχύος αφού στο πλήρωμα φτάνει πληροφόρηση για την κατάσταση που επικρατεί στο πεδίο πέραν της μέγιστης εμβέλειας των συστημάτων του ελικοπτέρου.

Οι χειριστές έχουν τρεις επιλογές (έδαφους, αέρος, ναυτικού στόχου) με δυνατότητα ελέγχου 256 κινούμενων και σταθερών στόχων από τους οποίους το σύστημα αυτόματα προτεραιοποιεί τους 16 για άμεση εμπλοκή με το πάτημα ενός κουμπιού από το πλήρωμα, ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, ημέρα και νύχτα.

Θυμίζεται πως ο οπλισμός του ελικοπτέρου περιλαμβάνει πυραύλους AGM-114 Ηellfire, οι οποίοι με βεληνεκές άνω των 8.000 m, χρησιμοποιούνται κυρίως για καταστροφή τεθωρακισμένων, ρουκέτες Hydra-70 για να πλήττουν εχθρικό προσωπικό, και οχήματα με ελαφριά θωράκιση ενώ το ταχύβολο πολυβόλο M-230 των 30mm συμπληρώνει τον οπλισμό του.