ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προβλήματα και αναστάτωση από το κλείσιμο της Ακρόπολης λόγω… καύσωνα!

Στο κλείσιμο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης και του Θεάτρου του Διονύσου, λόγω καύσωνα, προχώρησε και σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού, επικαλούμενο την ισχύουσα εργατική νομοθεσία.
Το υπουργείο ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ότι «για την προστασία των επισκεπτών και των εργαζομένων, και σύμφωνα με την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, ο αρχαιολογικός χώρος της Ακρόπολης και του Διονυσιακού Θεάτρου κλείνει για το κοινό στις 14:00».
«Οι επισκέπτες που έχουν ήδη εκδώσει ηλεκτρονικό εισιτήριο για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες από το διαδίκτυο, παρακαλούνται να προσέλθουν στα εκδοτήρια προκειμένου να το αντικαταστήσουν με άλλο, σε ημερομηνία της αρεσκείας τους».
Πάντως, προβλήματα δημιουργεί το γεγονός ότι η Ακρόπολη θα κλείσει νωρίτερα, με την θερμοκρασία στο κέντρο σήμερα να μην ξεπερνά τους 36 βαθμούς Κελσίου.
Οι υπάλληλοι στα εκδοτήρια ενημερώθηκαν, μάλλον ξαφνικά την Κυριακή από το υπουργείο Πολιτισμού για την απόφαση, η οποία εκδόθηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Νόμο 3850/10, που αναφέρει ότι σε ανοιχτούς χώρους όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 40 βαθμούς οι εργαζόμενοι κινδυνεύουν από θερμική καταπόνηση, και επομένως, νομίμως «μπορούν να μεταθέτουν την εργασία τους»!
Ως επιχείρημα χρησιμοποιείται επίσης ότι ο καύσωνας απειλεί και τους τουρίστες με λιποθυμίες.
Σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους στο κέντρο της Αθήνας, όπως στην Αρχαία Αγορά, που λόγω θέσης συγκεντρώνει υψηλότερη θερμοκρασία, δεν υπήρξε καμιά απαγόρευση και οι ξεναγήσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά.
Η απόφαση προκάλεσε και προκαλεί τεράστια προβλήματα στα τουριστικά γραφεία και τους ξεναγούς, που έχουν προγραμματισμένα γκρουπ για την Ακρόπολη μετά τις 2 το μεσημέρι σήμερα και βέβαια οι μεγάλοι «χαμένοι» είναι οι τουρίστες που ήρθαν από τα πέρατα της γης για να δουν την Ακρόπολη και πολλοί πιθανότατα θα φύγουν χωρίς να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους.