ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Qatar Airways: Οι 12 επιβάτες με κορωνοϊό δεν προέρχονταν από το Κατάρ

Διευκρινίσεις αναφορικά με την QR203, που προσγειώθηκε την 1η Ιουνίου στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και διαπιστώθηκε, μετά από έλεγχο, ότι οι 12 εκ των 91 επιβατών ήταν θετικοί στον κορωνοϊό, έδωσε η Qatar Airways.

«Κατά την άφιξη στην Ντόχα και πριν επιβιβαστούν στην πτήση προς Αθήνα, όλοι οι επιβάτες ελέγχθηκαν και εξετάστηκαν σύμφωνα με τις διαδικασίες και τα καθιερωμένα πρωτόκολλα υγείας και βρέθηκαν κατάλληλοι να συνεχίσουν το ταξίδι τους», τονίζει η αεροπορική εταιρεία.

Επιπλέον, η εταιρεία διευκρινίζει πως 12 επιβάτες που βρέθηκαν θετικοί δεν προέρχονταν από το Κατάρ. Οι εννέα από τους επιβάτες είναι Πακιστανοί υπήκοοι με ελληνική μόνιμη άδεια διαμονής διερχόμενοι από το Πακιστάν, ένας Έλληνας υπήκοος διερχόμενος από την Ιαπωνία και δύο ακόμη Έλληνες υπήκοοι διερχόμενοι από την Αυστραλία.

Τέλος, η Qatar Airways, δηλώνει πως συνεχίζει να συνεργάζεται στενά με τις αρχές στην Ελλάδα και επίσης τις χώρες προέλευσης των εν λόγω επιβατών.

Απαγόρευση πτήσεων από και προς το Κατάρ
Νωρίτερα, εκδόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από την Ελλάδα προς το Κατάρ και αντίστροφα, μετά την ανίχνευση των δώδεκα κρουσμάτων επιβατών, θετικών στον κορωνοϊό, που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Civil Protection GR) και έφτασαν στην χώρα μας με την πτήση από την Ντόχα προς τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Συγκεκριμένα, με τη ΝΟΤΑΜ της ΥΠΑ αναστέλλονται όλες οι πτήσεις-μετακινήσεις επιβατών, από και προς όλα τα αεροδρόμια μεταξύ Ελλάδας και Κατάρ, από την Τρίτη 2 Ιουνίου 2020 το απόγευμα έως την Κυριακή 14 Ιουνίου 2020 και ώρα 23:59.

Οι εξαιρέσεις
Όπως και με τις προηγούμενες αεροπορικές οδηγίες, από την προσωρινή αναστολή πτήσεων εξαιρούνται οι εμπορευματικές (cargo), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian), οι ferry flights (επιστροφή αεροσκάφους μόνο με το πλήρωμά του), οι κρατικές (state), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι ευρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency), οι στρατιωτικές πτήσεις (Military), οι πτήσεις που έχουν τεχνική βλάβη χωρίς να χρειαστεί να αποβιβαστούν οι επιβάτες (technical landings) και οι πτήσεις επαναπατρισμού που έχουν εγκριθεί από του υπουργείο Εξωτερικών.