ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στο αρχείο η υπεξαίρεση θυρίδων της Εθνικής Τράπεζας

Να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση της καταγγελλόμενης υπεξαίρεσης αντικειμένων αξίας 2,67 εκατ. ευρώ από θυρίδες υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη πρoτείνει η ανακρίτρια για εγκλήματα διαφθοράς, κρίνοντας ότι δεν προέκυψαν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής για τους έξι υπαλλήλους της τράπεζας εις βάρος των οποίων ασκήθηκε ποινική δίωξη, σε βαθμό κακουργήματος.

Μετά την πρόταση αυτή της ανακρίτριας, αναμένεται να αποφανθεί και ο Εισαγγελέας Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, ο οποίος άσκησε και τις διώξεις, όπως εξήγησε στη Voria.gr o Αστέρης Τόσκας, δικηγόρος ενός εκ των καταγγελόντων. 

Εάν ο εισαγγελέας δώσει τη σύμφωνη γνώμη του, η υπόθεση θα τεθεί στο αρχείο. Διαφορετικά, σε περίπτωση διαφωνίας από τον Εισαγγελέα, αρμόδιο να άρει τη διαφωνία είναι το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, είτε υπέρ της πρότασης ανακρίτριας είτε υπέρ της πρότασης του εισαγγελέα. 

Εάν το Συμβούλιο Εφετών αποφανθεί υπέρ του εισαγγελέα, η ανακρίτρια θα είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει τη διαδικασία με τις απολογίες των διωκόμενων. Διαφορετικά, η υπόθεση θα τεθεί οριστικά στο αρχείο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνήγοροι των 14 μηνυτών τις αμέσως επόμενες μέρες θα καταθέσουν υπόμνημα στον Εισαγγελέα Διαφθοράς, παραθέτοντας τα νομικά τους επιχειρήματα για τη συνέχιση της ανακριτικής διαδικασίας, με την κλήτευση των μηνυτών, οι οποίοι, σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταθέσει.

Υπενθυμίζεται ότι την υπόθεση είχε φέρει στο φως πρώτη η Voria.gr, τον Σεπτέμβριο του 2014. Για την υπόθεση ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος τον περασμένο Μάρτιο, σε  βάρος πρώην υπαλλήλων της τράπεζας, ενώ με ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες την εξιχνίαση της υπόθεσης.
Από την πλευρά τους, πηγές της τραπέζης αναφέρουν ότι η Εθνική Τράπεζα, που συνέδραμε και συνδράμει στην αποκάλυψη της αλήθειας, θα είναι αρωγός της Δικαιοσύνης στην εξέλιξη της υπόθεσης, υποστηρίζοντας πως από τα στοιχεία που ανέδειξε δεν προκύπτει να έχει παραβιαστεί κάποια θυρίδα