ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συναγερμός στο Παίδων από το κρούσμα μηνιγγίτιδας σε νεογέννητο

Συναγερμός έχει σημάνει στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, στην Εντατική του οποίου νοσηλεύεται νεογνό με μηνιγγίτιδα και σηψαιμία, το οποίο βρισκόταν στο μικροσκόπιο των ειδικών για ανίχνευση δονακίου (οικογένεια χολέρας). 
Παρόλο που οι πρώτοι έλεγχοι από το Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας (ΚΕΔΥ) έδειξαν ότι το νεογέννητο προσβλήθηκε από δονάκιο έντερο παθογόνο αλλά μη τοξικογενές, λοιμωξιολόγοι και παιδίατροι δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους τόσο για τη μόλυνση του νεογνού, όσο και για την ταχεία και δραματική έκβασή της -μηνιγγίτιδα και σηψαιμία. Όπως  αναφέρουν, το δονάκιο δεν είναι μεν τοξικογενές αλλά αυτό δεν σημαίνει -όπως δυστυχώς αποδείχθηκε- πως δεν μπορεί να συσχετισθεί με σοβαρή νόσο. Οι ειδικοί θεωρούν πως ίσως υποκρύπτεται μεγάλο πρόβλημα με τους παθογόνους, λοιμώδεις μικροοργανισμούς και την ανθεκτικότητά τους. Σημειώνουν δε πως δεν είναι σύνηθες ένα δονάκιο, μη τοξινογόνο, να προκαλεί τέτοια βαριά λοίμωξη, όπως η μηνιγγίτιδα και η σηψαιμία. 

Το θολό σκηνικό με το δονάκιο στο Παίδων «Η Αγία Σοφια» γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο με βάση τις πληροφορίες για νοσηλεία και ενός 7χρονου αγοριού, μεγαλύτερου παιδιού στην οικογένεια με το άτυχο νεογέννητο κοριτσάκι.

Μέχρι και το βράδυ της Δευτέρας  οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές δεν επιβεβαίωναν εάν νοσηλεύεται το αγοράκι στο παιδιατρικό νοσοκομείο και εάν ναι, για ποιο λόγο, για να ακολουθήσει προληπτική αγωγή ή όχι. Ομοίως επέλεγαν να μην απαντήσουν στο ερώτημα εάν τελικά χρειάστηκε νοσηλεία το αγοράκι ή όχι.