ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα προνόμια των εργαζόμενων στο Μετρό θυμίζουν άλλες εποχές!

150 ευρώ το μήνα για σούπερ μάρκετ, 1 μήνα επιπλέον  άδεια για αιμοδοσία. Σπουδαστικές άδειες και επιδόματα για τους εργαζομένους του μετρό

Με επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις απειλεί να προχωρήσει το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων στο μετρό (ΣΕΛΜΑ), αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ να μετακινήσει διοικητικούς υπαλλήλους προκειμένου να στελεχώσει με προσωπικό 20 εκδοτήρια σε κεντρικούς σταθμούς του μετρό τα οποία τώρα δεν λειτουργούν.

Στο μεταξύ αίσθηση προκαλούν τα προνόμια των εργαζομένων που θυμίζουν άλλες εποχές. Χαρακτηριστικά προβλέπεται  μηνιαίο βρεφονηπιακό επίδομα ύψους 340 ευρώ ανά παιδί, σπουδαστικό επίδομα 800 ευρώ ετησίως για φοιτητές εκτός Αττικής και ημερήσιο κουπόνι 5 ευρώ για σούπερ μάρκετ.

Παράλληλα οι εργαζόμενοι δικαιούνται πέραν της κανονικής άδειας και μια σειρά άλλων αδειών που μπορούν να κάνουν χρήση μέσα στο χρόνο . Χορηγείται 5νθήμερη  γονική άδεια για κάθε παιδί στους εργαζόμενους της εταιρείας την ώρα που στον ιδιωτικό τομέα είναι 4. Άδεια 3 ημερών προβλέπεται για αιμοδοσία και 4 ημερών για δότες αιμοπεταλίων. Έτσι ένας εργαζόμενος μπορεί να δώσει 4 φορές το χρόνο αίμα και άλλες τόσες αιμοπετάλια, δηλαδή να λάβει 28 ημέρες άδεια ετησίως επιπλέον.

Όσοι εργάζονται με κυλιόμενο ωράριο σε μόνιμη βάση δικαιούνται επιπλέον 2 ημέρες άδεια το χρόνο, ενώ όσοι έχουν συμπληρώσει 23 χρόνια υπηρεσίας στην εταιρεία λαμβάνουν μία ακόμα ημέρα άδειας. Οι υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ που θα αποφασίσουν να αρχίσουν σπουδές δικαιούνται 10 ημέρες άδεια επιπλέον το χρόνο, ενώ υπάρχει και η λεγόμενη άδεια μακράς υπηρεσίας. Η τελευταία ανέρχεται σε 3 επιπλέον ημέρες το χρόνο από την προβλεπόμενη και τη λαμβάνουν όσοι έχουν υπερβεί τα 25 έτη εργασίας στην εταιρεία