3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι είναι η νόσος «Νάξος» που ψάχνουν για τον θάνατο-μυστήριο του 22χρονου Παναγιώτη! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένας νέος μόλις 22 ετών «έσβησε» τελείως αιφνίδια και αναπάντεχα από απανωτές ανακοπές καρδιάς χωρίς να έχει ιστορικό καρδιοπάθειας.

Ο θείος του αδικοχαμένου νεαρού προχωρά σε μια απίστευτη αποκάλυψη, ότι δηλαδή οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο ο 22χρονος Παναγιώτης να έπασχε από την νόσο «Νάξος», μια σπάνια κληρονομική ασθένεια που σκοτώνει νέους πριν τα 30.

Ήταν το 1985 όταν ο καρδιολόγος Νίκος Πρωτονοτάριος και η σύζυγος του Μανταλένα Τσατσοπούλου παρατήρησαν ανεξήγητους αιφνίδιους θανάτους σε νέους στα ορεινά χωριά της Νάξου, εκεί όπου οι περισσότεροι κάτοικοι είναι συγγενείς μεταξύ τους.

Μέχρι τότε κανείς δεν μπορούσε να βρει την αιτία της νόσου που σκότωνε αγόρια και κορίτσια πριν κλείσουν τα 30.

«Τα πρώτα περιστατικά εντοπίστηκαν στην Νάξο. ήταν εντυπωσιακό γιατί οι ασθενείς είχαν τραχύ δέρμα στις παλάμες και στα πέλματα και τα μαλλιά τους ήταν πολύ έντονα σγουρά», είπε η Μανταλένα Τσατσοπούλου.

Η κληρονομική μυοκαρδιοπάθεια που ενδημεί στην περιοχή της Μεσογείου πλήττει παγκοσμίως 1 στα 5.000 άτομα, αλλά στη Νάξο 8 στα 100!

Ήταν και ο λόγος άλλωστε που το υπουργείο Υγείας είχε ζητήσει το 2019 να εξεταστούν προληπτικά οι 5.000 κάτοικοι του νησιού στο Ωνάσειο.

Πυκνά σγουρά μαλλιά και δερματικές αλλοιώσεις είναι τα χαρακτηριστικά που φέρουν ασθενείς με νόσο Νάξος.

Η νόσος κληρονομείται από τους γονείς. Αν και οι δύο είναι φορείς του μεταλλαγμένου γονιδίου, έχουν σε κάθε κύηση 25% πιθανότητες να γεννηθεί το παιδί τους με την νόσο.

Γονιδιακές μεταλλάξεις αντίστοιχες με αυτή της Νάξου έχουν εντοπιστεί στους Φούρνους Ικαρίας, στην Κάλυμνο και τη Σαμοθράκη.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA