ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Το άνοιγμα δεν αλλάζει τα μέτρα στα αυτοκίνητα! Τι ισχύει για μάσκα και αριθμό επιβατών

Μπορεί από σήμερα η χώρα να βγαίνει από το εξάμηνο lockdown, κάποια όμως μέτρα εξακολουθούν να ισχύουν και μετά το… άνοιγμα!

Τα μέτρα αυτά αφορούν στα αυτοκίνητα, καθώς παραμένει σε ισχύ ο περιορισμός στον αριθμό των επιβατών και εξακολουθεί να είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Οπως ανακοινώθηκε το ωράριο των μετακινήσεων που είναι σε ισχύ από σήμερα ξεκινάει από τις 5 το πρωί έως τις 00:30, όμως στα αυτοκίνητα και τα ταξί παραμένει το μέτρο για τον αριθμό των επιβατών και τη χρήση τη μάσκας.

Υπενθυμίζεται λοιπόν ότι για μετακίνηση με επιβατηγά οχήματα δημόσιας χρήσης (ΕΔΧ ταξί, Ειδικής Μίσθωσης) και επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ) οχήματα επιτρέπονται μέχρι δύο επιβάτες συν τον οδηγό, με όλους τους επιβάτες να έχουν την υποχρέωση να φορούν μάσκα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση το πρόστιμο είναι στα 300 ευρώ για τον κάθε επιβάτη.

Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις τόσο για τον αριθμό των επιβαινόντων στα αυτοκίνητα, αλλά και για τη χρήση μάσκας. Πρόκειται για ανήλικα τέκνα, η κατ’ οίκον παραμονή των οποίων υπό την εποπτεία ενηλίκου είναι αδύνατη ή άτομο που χρήζει βοήθειας από δεύτερο επιβάτη για τη μετακίνησή του.

Μάσκα μπορούν να μην φοράνε στα ΙΧ οι επιβάτες που έχουν Α και Β βαθμού συγγένεια.

Δηλαδή α’ βαθμού συγγένεια έχουν γονείς, παιδιά, ο σύζυγος, η σύζυγος, πεθερός, πεθερά.

Β’ βαθμού συγγένεια έχουν παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια, γαμπρός, νύφη, κουνιάδος, κουνιάδα (γυναικάδελφοι), αδέρφια.

Σε διαφορετική περίπτωση οι επιβαίνοντες που δεν τηρούν τα μέτρα θα κληθούν να πληρώσουν 300 ευρώ πρόστιμο.