ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβόπουλος: Υπήρχε σχέδιο «Β» – Αν πετούσαν την Ελλάδα έξω από το ευρώ, θα επιβάλαμε όριο αναλήψεων

?. ??????????? ????????? ???????? ??? ??????? / ???? ??????? ??????????

Το πολιτικό σύστημα επιμελώς απέκρυψε τις υποχρεώσεις, που έχει η χώρα από τη στιγμή που μπήκε στη νομισματική ένωση, δήλωσε στην πρώτη του τηλεοπτική συνένετευξη, στον ALPHA,  μετά την αποχώρησή του από την ΤτΕ, ο Γιώργος Προβόπουλος, η οποία θα προκαλέσει πολλά σχόλια και λκυδωνισμούς στην πολιτική σκηνή.

«Στην αρχή του προγράμματος το λεγόμενο δημοσιονομικό μίγμα που πρότεινε η τρόικα και εφάρμοσε η κυβέρνηση ήταν λανθασμένο»

«Ακόμα και τώρα φοβάμαι ότι δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός και τότε το παιχνίδι το παίρνει πάνω του ο άλλος».

«Ξέρω ότι στην πρώτη κυβέρνηση η αντίδραση ήταν ότι δεν μπορούμε να απολύουμε δημόσιους υπαλλήλους, δεν μπορούμε να μειώνουμε τις αποδοχές των δημόσιων υπαλλήλων. Άρα η εύκολη λύση ήταν να βάζουμε νέους φόρους – αλλά με τους νέους φόρους πνίγεις την ανάπτυξη»

Σχετικά με το «σχέδιο έκτακτης ανάγκης», ο πρώην πρόεδρος της ΤτΕ σημείωσε πως αυτό υπήρχε και δεν προέβλεπε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά τι θα μπορούσε να συμβεί σε τραπεζικό πανικό.

«Αυτό το είδαμε στην Κύπρο με τους πολίτες να μην μπορούν να αναλάβουν ολόκληρο το ποσό των καταθέσεων», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις πιο δύσκολες στιγμές της θητείας, του ξεχώρισε το Φθινόπωρο του 2011, όταν έγινε η πρόταση Παπανδρέου για το δημοψήφισμα, αλλά και ο Μάϊος και ο Ιούνιος του επόμενου έτους, όταν στη χώρα μας έγινε η διπλή εκλογική μάχη.

Αναφέρθηκε ακόμη στις δύο αερομεταφορές χρημάτων που έγιναν από άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όταν όλα έγιναν κάτω από συνθήκες απόλυτης μυστικότητας, για να αποφευχθεί ο γενικευμένος πανικός των καταθετών.

«Αν είχε γίνει διαρροή στον Τύπο ή οι πολίτες έβλεπαν φορτηγά να μεταφέρουν χρήματα αυτό από μόνο του ήταν σε θέση να πυροδοτήσει αρνητικές εξελίξεις».

Ο Γ. Προβόπουλος αναφέρθηκε ακόμη και στην έντονη διαφωνία που είχε με την τρόικα, πριν μερικούς μήνες, λέγοντας συγκεκριμένα: «Τον Μάρτιο του 2014, όπως ξέρετε είχα μία μεγάλη κόντρα με την τρόϊκα και ιδίως στο σκέλος του ΔΝΤ, στο θέμα των stress tests των τραπεζών. Ο Πολ Τόμσεν πίστευε κι όχι μόνο ο Πολ Τόμσεν, αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την εποχή εκείνη, ότι το έλλειμμα κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες ήταν πολύ μεγαλύτερο από τα 6,3 που είχε βγάλει η Τράπεζα της Ελλάδος με τη βοήθεια διεθνών συμβούλων».

Για να συνεχίσει, λέγοντας για τον Πολ Τόμσεν συγκεκριμένα πως «τα επιχειρήματα από την δική του πλευρά, πιστεύω εγώ, μπορεί να τον αδικώ τον άνθρωπο, ήταν σαθρά. Ήμουν απόλυτα βέβαιος ότι είχα δίκιο κι αυτό αποδείχτηκε με την τελευταία άσκηση από την πλευρά της ΕΚΤ».