ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δέκα ημέρες «κόλασης» – Μέτρα «φωτιά» για να κλείσει η συμφωνία

«Έκλεισε» οριστικά, όπως όλα δείχνουν, η προοπτικής μιας «ενδιάμεσης συμφωνίας» ή «έκτακτο Eurogroup» πριν την 11η Μαΐου και όλα τα βλέμματα και οι προσπάθειες στρέφονται πια σε μια συμφωνία-πακέτο,  η οποία και θα εξασφαλίζει τη χώρα για όλο το 2015 και 2016, ανοίγοντας ταυτόχρονα τη συζήτηση για μείωση του ελληνικού χρέους.

Σήμερα ξεκινούν εκ νέου οι εργασίες στο Brussels Group, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την επιβεβαίωση από το Eurogroup, της όποιας προόδου  έχει σημειωθεί ως τώρα στις τεχνικές συζητήσεις- ώστε η ΕΚΤ να ανοίξει με τη σειρά της τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης και στο τέλος του μήνα να ανοίξει η " βεντάλια"  των κρίσιμων ζητημάτων ενόψει μιας λύσης-πακέτο.

Εκτός από την πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης η οποία συνεδρίαζε χθες, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, αργά τη νύχτα εθεάθη να περνά το κατώφλι του Μαξίμου και ο αρμόδιος για τα έσοδα υπουργός Δημήτρης Μάρδας.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές, θα ξεδιπλωθεί σε δύο στάδια:

Το πρώτο αναμένεται να ξεκινήσει την Πέμπτη – και σε κάθε περίπτωση πριν τις 11/5 – με την ολοκλήρωση του επόμενου κύκλου συζητήσεων στο Brussels Group την Τετάρτη. Η Αθήνα επιδιώκει συνεδρίαση μέχρι την Παρασκευή του Euroworking Group και ενδεχομένως έκτακτο Eurogroup (ακόμη και μέσω τηλεδιάσκεψης). Αρχικός στόχος η χαλάρωση από την ΕΚΤ στα T-bills
Το δεύτερο στάδιο προβλέπει εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων στο πρώτο 20ήμερο του Μαΐου, ώστε μέχρι τα τέλη του μήνα να οδηγηθούμε σε τελική συμφωνία-πακέτο, η οποία θα εξασφαλίζει την χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Ερχονται στοχευμένες κινήσεις Τσίπρα

Επιπλέον ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναλάβει μια σειρά  πρωτοβουλιών,     επαναλαμβάνοντας ένα  κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με κορυφαίους ευρωπαίους αξιωματούχους (απο το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν) αλλά και με ηγέτες, ενόψει των κρίσιμων σταθμών και της προσπάθειας να επιτευχθεί πολιτική  λύση, παρά τις πιέσεις που ασκούνται σε τεχνοκρατικό επίπεδο.

Έτσι από σήμερα ξεκινά για το Μέγαρο Μαξίμου ένα δεκαήμερο «φωτιά» σε διπλωματικό επίπεδο και επίπεδο υποχρεώσεων, καθώς:

  • Στις 6 Μαΐου συνεδριάζει η ΕΚΤ για παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA με την ελπίδα να αυξηθεί το όριο των εντόκων
  • Την ίδια μέρα το ελληνικό δημόσιο προχωρά στην έκδοση γραμματίων για την ανανέωση ομολόγων 1,4δις ευρώ
  • Στις 11 Μαΐου συνέρχεται το τακτικό Eurogroup στις Βρυξέλλες
  • Στις 12 Μαΐου η Ελλάδα καλείται να καταβάλει άλλη μία δόση προς το ΔΝΤ ύψους 750εκατ.ευρώ

Προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους η Αθήνα έχει κάνει ήδη κάποια βήματα πίσω από τις αρχικές της θέσεις, κρατώντας βέβαια και κάποιες κόκκινες γραμμές. 

Συγκεκριμένα:   

  • Ο ΕΝΦΙΑ κατά πάσα πιθανότητα θα παραμείνει και φέτος
  • Υπάρχουν σενάρια για αλλαγές στον ΦΠΑ. Η κυβέρνηση φέρεται πως τάσσεται υπέρ ενός ενιαίου συντελεστή κοντά στο 15%, ενώ οι δανειστές φαίνεται να αξιώνουν ενιαίο συντελεστή τουλάχιστον της τάξης του 18%.
  • Μεταχρονολογείται το σενάριο επαναφοράς του δώρου Χριστουγέννων
  • Παραμένει το ενδεχόμενο μείωσης των υψηλών επικουρικών συντάξεων, για όσες είναι πάνω από 300 ευρώ.
  • Νέα σενάρια για επαναφορά της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα άνω των 30.000 ή 50.000 ευρώ.
  • Εξετάζεται αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης κατά 30% σε Ι.Χ. υψηλού κυβισμού, πισίνες, καθώς και επέκτασή του στα σκάφη αναψυχής.
  • Στο τραπέζι υπάρχουν σκέψεις για επιβολή φόρου διαμονής (1-5 ευρώ ή 3%-5% επί του κόστους της διανυκτέρευσης) για διανυκτερεύσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία των νησιών του Αιγαίου.
  • Υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος, αντί μετρητών, για συναλλαγές άνω των 70 ευρώ στα νησιά με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων

 

Διαβάστε σχετικά: