«Δεν θα υπήρχε η ανάγκη ο κατάλογος των προτάσεών μας να συμπεριλαμβάνει το Άρθρο 44, παράγραφος 2 του Συντάγματος, που αφορά στα δημοψηφίσματα, εάν οι Έλληνες πολίτες δεν είχαν βιώσει την τραυματική και απολύτως καταστροφική εμπειρία του δημοψηφίσματος του 2015.
Το δημοψήφισμα του 2015 είναι χωρίς αμφιβολία η κορυφαία πράξη ανευθυνότητας από Έλληνα πολιτικό, τουλάχιστον για αυτά τα 26 πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα», δήλωσε, η Ντόρα Μπακογιάννη, στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, αναφερόμενη στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τους κανόνες ορθής διενέργειας των δημοψηφισμάτων.
«Ήταν ένα δημοψήφισμα κωμικοτραγικό και τριτοκοσμικό», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Στον ελληνικό λαό ετέθη ένα ερώτημα ακατανόητο, μακροσκελές, με αναφορές σε δύο κείμενα στα αγγλικά. Ένα ερώτημα που αναφερόταν σε συμφωνίες οι οποίες είχαν ήδη πάψει να ισχύουν όταν οι Έλληνες πολίτες πήγαν να ψηφίσουν. Ένα ερώτημα αντι-συνταγματικό, καθώς αφορούσε σε δημοσιονομικά ζητήματα, πράγμα που απαγορεύεται από το άρθρο 44. Οι Έλληνες πολίτες ενημερώθηκαν για το δημοψήφισμα ξημερώματα ενός Σαββάτου, τέτοιες μέρες πριν 11 χρόνια, και κλήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες μόλις μια εβδομάδα αργότερα. Εν ολίγοις, ένα δημοψήφισμα παρωδία και ίσως το δικό μας ιστορικό λάθος ήταν ότι στην προσπάθειά μας να εγγυηθούμε ότι η Ελλάδα θα έμενε στην Ευρώπη, το νομιμοποιήσαμε με την συμμετοχή μας».
Σημείωσε επίσης, ότι «δεν είναι λογικό αυτή η Βουλή να μην μπορεί να συζητάει τις αλλαγές που προτείνονται», αναφερόμενη στη στάση της αντιπολίτευσης στην Συνταγματική Αναθεώρηση.
Άλλωστε, όπως έσπευσε να επισημάνει με την συνολική πρόταση που έχει καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας για την Συνταγματική Αναθεώρηση, η φιλοδοξία είναι να υπάρξουν σημαντικές βελτιωτικές αλλαγές σε πολλά επίπεδα της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτειακής ζωής του τόπου.
πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


