ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς υποδέχονται τα διεθνή ΜΜΕ τη νίκη Μητσοτάκη

Με διθυραμβικούς τίτλους για τον «μεταρρυθμιστή πρώην υπουργό» που θα αναλάβει να «χτυπήσει» την κυβερνητική πολιτική, υποδέχθηκαν τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης τη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη. 

«Ο 47χρονος γιος πρώην πρωθυπουργού, είχε χαρακτηριστεί ο outsider των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, με στελέχη του κόμματος να υποστηρίζουν ανοιχτά τον βετεράνο κ. Μεϊμαράκη» γράφουν σε άρθρο τους οι Financial Times. Η οικονομικη εφημερίδα αναφέρεται στη θητεία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ως μεταβατικού προέδρου, αλλά και την αναμενόμενη έκβαση της εσωκομματικής αναμέτρηση που ανέτρεψε ο κ. Μητσοτάκης, καθώς όλοι «περίμεναν να παγιώσει τη θέση του στον β’ γύρο των εκλογών». 

Για «καλά νέα» κάνουν λόγο διεθνείς οικονομικοί αναλυτές, όπως ο Mujtaba Rahman του Eurasia Group. «Είναι έξυπνος και ικανός οικονομικός μεταρρυθμιστής, και αρεστός τόσο στις Βρυξέλλες όσο και το Βερολίνο» τόνισε ο κ. Rahman, και συνέχισε: «Είναι, όμως, λιγότερο πιθανό να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας και τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών». 

Για «νίκη-έκπληξη» κάνει λόγο με τη σειρά της και η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. «Ο κ. Μητσοτάκης, ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα χρειάζεται ευρείες μεταρρυθμίσεις με προσανατολισμό στις αγορές, κέρδισε την υποστήριξη των ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι το συντηρητικό κόμμα θα πρέπει να έχει πιο καθαρή θέση στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων».  τονίζει το ρεπορτάζ της εφημερίδας. Και συνεχίζει:

Η ΝΔ ήταν μέρος των κυβερνήσεων που εφάρμοσαν τα ελληνικά προγράμματα διάσωσης από το 2012 έως το 2014, αλλά η δέσμευσή του κόμματος σε μεταρρυθμίσεις της ελεύθερης αγοράς ήταν ασταθής.

«Ο Μητσοτάκης, 47χρονος μεταρρυθμιστής βουλευτής και γόνος μίας από τις ισχυρότερες πολιτικές οικογένειες, αναμένεται να ασκήσει πίεση επί του 41χρονου Τσίπρα εν όψει μίας κρίσιμης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας» τονίζει την ίδια ώρα το Reuters.

Όπως σημειώνει στο βιογραφικό του, ο κ. Μητσοτάκης είναι πρώην τραπεζικό στέλεχος, που υπήρξε επικριτής των πρακτικών των συνδικάτων και της κρατικής σπατάλης. Είναι εκείνος που αποκάλεσε τον Τσίπρα "ψεύτη", ωστόσο άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να συνεργασθεί μαζί του επί εθνικών θεμάτων υπό ειδικούς όρους.

Διαβάστε επίσης:

Αλλαγή σελίδας στη ΝΔ – Στις 12 τα… κλειδιά παίρνει ο Κυριάκος