ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συγκίνηση στα Χανιά: Οι τρεις κόρες του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην προβολή της ταινίας για τον πατέρα τους

Σε μία γεμάτη αίθουσα και με τις τρεις κόρες του πρώην πρωθυπουργού στις πρώτες σειρές, προβλήθηκε χθες στον κινηματογράφο «Αττικόν» στα Χανιά η ταινία «Ορεινές Συμφωνίες», με θέμα τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Η Ντόρα Μπακογιάννη, μαζί με τον Ισίδωρο Κούβελο, η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη και η Κατερίνα Μητσοτάκη ήταν παρούσες στην πρώτη προβολή της ταινίας στα Χανιά, με την Ντόρα Μπακογιάννη να δηλώνει συγκινημένη:

«Ο πατέρας μου σήμερα θα ήταν διπλά ευτυχής. Ο πρώτος λόγος για τον οποίο θα ήταν ευτυχής είναι γιατί βρέχει. Και το είχε πάντοτε καημό πότε θα πέσει η πρώτη σοβαρή βροχή στα Χανιά για τη γη, γιατί η γη διψάει. Άρα είναι ένα πολύ καλό μήνυμα. Ο δεύτερος λόγος είναι για την ταινία. Γιατί η ταινία παίζεται στα Χανιά. Γιατί όποιος δει την ταινία θα καταλάβει ότι μετά από εκατοντάδες ώρες συνεντεύξεων, υλικού κ.λπ., το οποίο ήταν δύσκολο να μαζευτεί για έναν άνθρωπο σαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο Βαγγέλης Ευθυμίου κατάφερε να κάνει μια ταινία που αναδεικνύει χαρακτηριστικά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη τα οποία είναι εν πολλοίς άγνωστα. Και επίσης δείχνει τη φοβερή του λατρεία για τον τόπο του, για τα Χανιά, για την Κρήτη. Μια λατρεία η οποία διαπερνά όλη του τη ζωή και ήταν και κριτήριο πολλών αποφάσεων τις οποίες είχε πάρει κατά τη διάρκεια της ζωής του».

Η πρώην υπουργός τόνισε πως ο πατέρας της ήταν «ένας πολιτικός ο οποίος ήταν και δημοφιλής και αγαπήθηκε και μισήθηκε. Είχε τη μεγάλη ικανοποίηση νομίζω, στο τέλος της ζωής του, να είναι ένας πολιτικός ευρύτερης αποδοχής. Αν το έλεγε κανείς αυτό νωρίτερα, ενδεχομένως να μην το πίστευε. Νομίζω ότι θα δείτε πράγματα στην ταινία που ούτε εσείς τα ξέρετε. Εμείς τα ξέραμε, γιατί εμάς είναι πατέρας μας και τον είχαμε ζήσει. Αλλά πολλά από αυτά που θα δείτε στην ταινία νομίζω ότι θα είναι νέα και για σας».

Από την πλευρά της η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη δήλωσε πως «η συγκίνηση είναι μεγαλύτερη απόψε γιατί εδώ βρισκόμαστε στα Χανιά, στην πόλη που γεννήθηκε, που περπάτησε, στα βουνά που τον ενέπνευσαν, που ενέπνευσαν κι εμάς να κάνουμε αυτήν την ταινία. Οπότε καταλαβαίνετε ότι είναι μια πολύ ιδιαίτερη βραδιά εμάς σήμερα», τονίζοντας πως «όλοι μπορούν να έχουν την άποψή τους και τελική η ιστορία και μόνο η ιστορία θα τον κρίνει. Ο άνθρωπος όμως, που ήταν ο πατέρας μου, ήταν πολύ ιδιαίτερος άνθρωπος και μόνο όσοι είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά -κι απόψε είναι πάρα πολλοί εδώ μαζί μας- μπορούν να ξέρουν πόσο ιδιαίτερος άνθρωπος ήταν. Και νομίζω ότι η ταινία θα ρίξει αυτό το φως στον άνθρωπο Μητσοτάκη και με αυτόν τον τρόπο θα τον “μοιραστούμε” με πολύ περισσότερους».

Τέλος, η Κατερίνα Μητσοτάκη τόνισε: «Είναι μία ταινία που αφορά και τα Χανιά. Βεβαίως, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είναι κάτι μεγαλύτερο από την Κρήτη, ως πολιτικός και ως προσωπικότητα, αλλά επειδή η μεγάλη του αγάπη ήταν τα Χανιά και νομίζω και μεγάλο κομμάτι της αγάπης του για το περιβάλλον ξεκίνησε από την αγάπη του στο κρητικό βουνό, νομίζω ότι ήταν το σωστό μέρος για εμάς να έρθουμε να δούμε την ταινία, που είναι η πρώτη μέρα που προβάλλεται στις αίθουσες. Για εμάς είναι ένα κομμάτι του πατέρα μας».