ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μυστήρια golden boys του Βαρουφάκη

Με ένα ψέμα και μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ο Γιάνης Βαρουφάκης κατάφερε να φορτώσει στον προϋπολογισμό του κράτους και κατ’ επέκταση στον ελληνικό λαό ξένους συμβούλους οι οποίοι επιβεβαιώνουν τη λαϊκή ρήση «μας πήγε ο κούκος αηδόνι».

 

Κι αν ο Γ. Βαρουφάκης ισχυριζόταν ότι δεν πρόκειται να φέρει στο Υπουργείο Οικονομικών μία στρατιά άλλων συμβούλων αλλά θα αξιοποιήσει το υπάρχον δυναμικό, ο Αλέξης Τσίπρας νομιμοποίησε το ψέμα του πρώην υπουργού του με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έναν περίπου μήνα μετά τον ανασχηματισμό και την αποπομπή του Γ. Βαρουφάκη από το κυβερνητικό σχήμα, διασφαλίζοντας έτσι τις αμοιβές τους.

Η στρατιά των συμβούλων μόνο μικρή δεν ήταν ενώ μερικούς από αυτούς τους αξιοποιεί ακόμα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Ο πολυσυζητημένος Κιμ Γκλεν με το παραποιημένο βιογραφικό, αποτελεί ουσιαστικά την κορυφή του παγόβουνου αφού οι σύμβουλοι του πρώην υπουργού κοστίζουν μία περιουσία στον ελληνικό λαό και τα αποτελέσματα του έργου που προσέφεραν στο κράτος δεν είναι μετρήσιμα ή ακόμα και ορατά στις περισσότερες περιπτώσεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Τζέιμς Γκαλμπρέιθ, ο οποίος συμμετείχε στη διαπραγματευτική ομάδα και συνόδευε τον Γ. Βαρουφάκη στα ταξίδια του, αλλά η βασική του δουλειά ήταν να προετοιμάσει το plan B, για εθνικό νόμισμα και παράλληλο τραπεζικό σύστημα. Στην ίδια κατηγορία ανήκει ο Κολομβιανός, Ντάνιελ Μούνεβαρ, με θητεία σε… Κολομβία και Ισημερινό, καθώς και μαθητής του Τζ. Γκάλμπρέιθ.

Παράλληλα εμφανίζονται και πρόσωπα με μηδενική ή ακόμα άγνωστη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις όπως ο Ιρανός Σόρος Σαμπαγιαντί και ο Κιμ Μπράιαν Γιουχούν. Η παρουσία δε το δεύτερου καλύπτεται από ένα πέπλο μυστηρίου. Από το κοντσέρτο των ξένων συμβούλων του Γ. Βαρουφάκη δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και εταιρείες κολοσσοί όπως η Lazard, η πρόσληψη της οποίας ήταν από τις πρώτες αποφάσεις του Γ. Βαρουφάκη αλλά και η LJ Capital που συνδέεται άμεσα με τον Κιμ Γκλεν και τον Σόρος Σαμπαγιαντί.

Σόρος Σαμπαγιαντί: Πήρε αποζημίωση για δύο ημέρες

Το πρόσωπο που εμφανίζεται τις λιγότερες ημέρες στο πλευρό του Γιάνη Βαρουφάκη είναι ο Ιρανός Σόρος Σαμπαγιαντί, για τον οποίον υπάρχει μία απόφαση για αποζημίωση για δύο ημέρες και μία διανυκτέρευση τον περασμένο Μάρτιο. Ο Ιρανός οικονομολόγος θεωρείται μετρ στις τραπεζικές επενδύσεις καθώς ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί το πεδίο δράσης του εδώ και 22 χρόνια. Από το Υπουργείο Οικονομικών δεν υπάρχει επίσημη διευκρίνιση για τις αρμοδιότητές του στο πλευρό του Γ. Βαρουφάκη τον περασμένο Μάρτιο όταν ο τελευταίος χειριζόταν κατ’ αποκλειστικότητα τη διαπραγμάτευση με τα αποτελέσματα να είναι γνωστά.

Με θητεία στον κολοσσό της Lehman Brothers που προκάλεσε το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με την κατάρρευσή της, επενδυτικής εταιρείας στη Ρωσία και της Nomura, πλέον εργάζεται για λογαριασμό του ιδιωτικού επενδυτικού γραφείο του LJ Capital. Η συγκεκριμένη εταιρεία δεν εμφανίζεται αποκλειστικά στην περίπτωση του Σόρος Σαμπαγιαντί αλλά και σε αυτήν του Κιμ Γκλεν. Το Υπουργείο Οικονομικών άλλωστε ενέκρινε έξοδα μετακίνησης από τη Γενεύη όπου υπάρχουν γραφεία της εταιρείας. Ο ρόλος της επενδυτικής εταιρείας καλύπτεται από το ίδιο πέπλο μυστηρίου που καλύπτει και τον ρόλο του Ιρανού οικονομολόγου, ο οποίος με τον ίδιο τρόπου που εμφανίστηκε στην ελληνική αποστολή του Γ. Βαρουφάκη, με τον ίδιο τρόπο εξαφανίστηκε.

Κιμ Μπράιαν: Ο άφαντος των διαπραγματεύσεων

Ο σύμβουλος-φάντασμα του Γ. Βαρουφάκη είναι ο Κιμ Μπράιαν Γιουιούν. Εμφανίζεται να συμμετέχει μαζί με τον πρώην υπουργό Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις και στις ελληνικές αποστολές για τις συνεδριάσεις του Eurogroup, ενώ από τα έγγραφα της Διαύγειας προκύπτουν έξι αποφάσεις που προβλέπουν καταβολή αποζημίωσης για 27 ημέρες, 19 διανυκτερεύσεις και αεροπορικά εισιτήρια. Οι πληροφορίες για τον συγκεκριμένο σύμβουλο παραμένουν ακόμα και σήμερα συγκεχυμένες ενώ κανείς δεν έχει καταφέρει να τον φέρει στο φως τόσο από άποψη προσόντων όσο και ρόλο στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα.

Ταυτόχρονα η προσφορά του στις διαπραγματεύσεις δεν μπορεί να αποτιμηθεί αφού οι αρμοδιότητές του, όπως και των άλλων συμβούλων του Γ. Βαρουφάκη είναι άγνωστές. Ο ρόλος του συγκεκριμένου συμβούλου περιπλέκεται ακόμα περισσότερο από το ταξίδι του στην Αθήνα στις 11 Μαΐου. Ενώ στη Διαύγεια η επίσημη αιτιολογία είναι η συνάντηση με τον Γ. Βαρουφάκη, ο τότε υπουργός Οικονομικών στις 11 Μαΐου συμμετείχε στη συνεδρίαση του Eurogroup και την επόμενη ημέρα στη συνεδρίαση του ECOFIN. Ο Κιμ Μπράιαν Γιουιούν παραμένει συνεργάτης του Υπουργείου Οικονομικών ακόμα και μετά τον ανασχηματισμό καθώς συνόδευσε τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στο κρίσιμο Eurogroup μετά το δημοψήφισμα, όταν δόθηκε η μάχη για την αποφυγή του Grexit. Παράλληλα η παρουσία του συνδυάζεται με εκείνη του αμφιλεγόμενου Αμερικανοκορεάτη, Κιμ Γκλεν.

Κιμ Γκλέν: Διεκδικεί αμοιβή 125.000 ευρώ το μήνα

Στην κορυφή της πυραμίδας των ανθρώπων του Γιάνη Βαρουφάκη, βρισκόταν ο αμερικανοκορεάτης οικονομολόγος Κιμ Γκλεν, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι συμμετέχει ακόμα και σήμερα στην ομάδα τεχνοκρατών που συμβουλεύει το Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη αποκάλυψη της εφημερίδας Die Welt ο άνθρωπος που διεκδικεί από το ελληνικό δημόσιο για τις υπηρεσίες του 125 χιλιάδες ευρώ το μήνα, έδωσε το παρόν και στην τελευταία δραματική Σύνοδο Κορυφής στο πλευρό του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Όπως ανέφερε το σχετικό ρεπορτάζ στις αρχές Ιουλίου, με πρόσκληση του πρωθυπουργού κάθισε στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής, μεταξύ της Άγκελα Μέρκελ και του Ντόναλντ Τουσκ και διαπραγματεύτηκε το «αγκάθι» του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Όταν τον ρώτησαν με τι ασχολείται, απάντησε «στο Μαξίμου, βοηθάω τον Ευκλείδη».

Το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, μέχρι και τώρα τηρεί σιγή ιχθύος για τον ακριβοπληρωμένο σύμβουλο. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», ο Κιμ Γκλεν, με θητεία στη Lehman Brothers, συμμετείχε κανονικά και στις συναντήσεις του Brussels Group και συνόδευε τον Γ. Βαρουφάκη στις συνεδριάσεις του Eurogroup. Από τις αρχές Ιουνίου συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις μέχρι και το τελευταίο Eurogroup πριν το δημοψήφισμα. Το ερώτημα είναι αν ο Κιμ Γκλεν εργαζόταν και συμμετείχε στο Brussels Group βάσει του σχεδίου της κυβέρνησης για μία συμφωνία ή βάσει του σχεδίου που είχε εκπονήσει ο Γ. Βαρουφάκης για επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Daniel Munevar: Με θητεία στο ΥΠ.ΟΙΚ της Κολομβίας

Ο Daniel Munevar, που έχει διατελέσει σύμβουλος επί δημοσιονομικών θεμάτων στο υπουργείο Οικονομικών της Κολομβίας, θεωρείται από τους κορυφαίους ειδικούς στη μελέτη του δημόσιου χρέους της Λατινικής Αμερικής. Ο νεαρός μετα-κεϋνσιανός οικονομολόγος από τη Μπογκοτά εργάστηκε με το Γιάννη Βαρουφάκη, ως σύμβουλος δημοσιονομικών πολιτικών και βιωσιμότητας του χρέους -επιχειρηματολογώντας υπέρ της διαγραφής του ελληνικού χρέους-, χωρίς να έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα ποιες ήταν οι απολαβές του για τις υπηρεσίες του αυτές. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι στην πιο κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους εξελίχθηκε σε «δεξί» χέρι του πρώην Ελληνα υπουργού Οικονομικών.

Ο ίδιος, πάντως, διαφώνησε με το σχέδιο του τελευταίου για την καθιέρωση των IOUs. «Το πρόβλημα είναι ότι αν αρχίσεις να εισάγεις το IOUs για να πληρώσεις μισθούς και συντάξεις, θα μπεις σ’ ένα δρόμο ολισθηρό, επειδή οι άνθρωποι θα υποθέσουν ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα για να εγκαταλειφθεί το ευρώ οπότε θα συμπεριφερθούν ανάλογα», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Munevar. Ωστόσο, αν και υποστηρίζει ότι ήταν πάντα αντίθετος σε ένα Grexit, τονίζει ότι «τώρα, μετά την υπογραφή της τελευταίας συμφωνίας, η Ελλάδα βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου το κόστος παραμονής της στη ζώνη του ευρώ έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό που μπορεί να την συμφέρει περισσότερο να φύγει παρά να παραμείνει».

Ματιέ Πιγκάς: Ο Γάλλος τραπεζίτης με τις καλές άκρες

Τον Φεβρουάριο ο νέος υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, ανακοίνωσε ότι αναθέτει στην εταιρεία χρηματοοικονομικών συμβούλων Lazard το ρόλο του συμβούλου σε θέματα δημοσίου χρέους και δημοσιονομικής διαχείρισης, χωρίς να έχει γίνει γνωστό το κόστος μιας τέτοιας εξέλιξης. Από τότε ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας, Ματιέ Πιγκάς, εξελίχθηκε σε… σκιά του Αλέξη Τσίπρα και του Γ. Βαρουφάκη. Μιλώντας, μάλιστα, πριν λίγους μήνες στο γαλλικό περιοδικό «Paris Match», ο Γάλλος τραπεζίτης, δίνοντας μία γεύση από τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να αποφύγει την χρεοκοπία, εξήγησε πως όταν οι τρεις τους δεν μιλούσαν στο τηλέφωνο, αντάλλασσαν συνεχώς SMS και έμεναν πολλές ώρες ξάγρυπνοι για ένα καλό αποτέλεσμα στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Για τον Πιγκάς μία έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, είναι ο Αρμαγεδδών, ήτοι ένα σενάριο της αποκάλυψης. Γι' αυτό και όπως λέγεται στο παρασκήνιο συνέβαλε ώστε να ενεργοποιηθεί η Γαλλική πλευρά προς αποφυγή ενός τέτοιου εφιαλτικού σεναρίου. Εξάλλου, ο 47χρονος Γάλλος τραπεζίτης, μόνο τυχαίο πρόσωπο δεν είναι.

Υπήρξε σύμβουλος του πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν την περίοδο 1998-1999, όταν ο δεύτερος ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Μάλιστα οι τότε πληροφορίες ανέφεραν ότι, όταν στα τέλη του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου συνειδητοποίησε σε όλη του την έκταση το πρόβλημα με το υπέρογκο δημόσιο χρέος των 300 δισ. ευρώ, εστράφη στον κ. Στρος Καν ζητώντας τη βοήθειά του. «Πάρε τη Lazard και τον Πιγκάς» φέρεται να του είπε τότε. Όπως και έγινε.

πηγή: εφημερίδα Παραπολιτικά