slider, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «όχι» του Τσίπρα και τα «ναι» της Γεννηματά στον Μητσοτάκη

«Να μην επιχειρηθεί η ανάμιξη της ομογένειας σε παιχνίδια μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, με κρυφό και δόλιο στόχο την αλλοίωση των εκάστοτε πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό της χώρας» είναι η προϋπόθεση που θέτει ο Αλέξης Τσίπρας στον διάλογο για την ψήφο των αποδήμων, μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή.

Ο πρώην πρωθυπουργός σε δήλωσή του τονίζει ότι «η πρόταση που μου παρουσίασε προφορικά ο κος Μητσοτάκης, δυστυχώς εκεί κατατείνει» και όπως υπογραμμίζει προέκυψε τον κ. Μητσοτάκη «να αλλάξει ρότα», προκειμένου βρεθεί κοινός τόπος.

Τα «ναι» της Γεννηματά

«Ναι» στη ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια, «ναι» στην επιστολική ψήφο, «ναι» στην προσμέτρηση των ψήφων τους στο εθνικό αποτέλεσμα και «ναι» στην εκλογή αντιπροσώπων από την ομογένεια συμφώνησαν Μητσοτάκης-Γεννηματά στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγή έγινε σε καλό κλίμα και διήρκεσε 50 λεπτά.

Πέραν του δικαιώματος ψήφου των Ελλήνων κατοίκων του εξωτερικού συζητήθηκε και το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει το protothema.gr, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε στη Φώφη Γεννηματά πως δεν έχει ακόμη καταλήξει στο πρόσωπο που θα προτείνει. Θα το κάνει τα Χριστούγεννα, καθώς, όπως τις είπε, συνηθίζει να παίρνει τις κρίσιμες αποφάσεις στο βουνό.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επισήμανε στον πρωθυπουργό ότι θα πρέπει η πρότασή του να ενώνει και η διαδικασία που θα επιλεγεί να διασφαλίζει τη συναίνεση.

Επιπλέον συζητήθηκαν τα εθνικά θέματα με έμφαση στην αντίδραση της ΕΕ απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, στη Συρία, την Κύπρο, αλλά και το Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά στην ψήφο των αποδήμων έμεινε να διευκρινιστεί το πώς θα εκλέγονται οι αντιπρόσωποι των ομογενών, αν θα είναι π.χ. στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και αν το δικαίωμα θα περιοριστεί σε όσους έχουν ΑΦΜ (σ.σ. το ζητά το ΚΚΕ) ή αν θα υπάρξει κάποιο χρονικό όριο, π.χ. 30 ετών, απουσίας από τη χώρα.