GOOGLE NEWS, ΥΓΕΙΑ

Σύγχρονες (και πολύ ανησυχητικές) τάσεις της υγείας που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει

Είμαστε όλοι τόσο απασχολημένοι με τα προσωπικά μας ζητήματα και θέματα που δύσκολα παρατηρούμε όσα συμβαίνουν γύρω μας, όσα συμβαίνουν στην ανθρωπότητα, άρα συμβαίνουν κατ’ επέκταση και σε εμάς τους ίδιους. Για παράδειγμα πιστεύετε πως οι άνθρωποι εξελισσόμενοι στον σύγχρονο κόσμο γίνονται πιο έξυπνοι ή πιο κουτοί; Πιο ανθεκτικοί ή πιο ευαίσθητοι; Κρατηθείτε γιατί μάλλον έχετε πέσει έξω στις υποθέσεις σας…

Πτώση του μέσου αριθμού σπερματοζωαρίων 

4 εξαιρετικά επικίνδυνα χημικά που βρίσκονται παντού γύρω μας (παντού!)

Σύμφωνα με μια μελέτη που αποκαλύφθηκε στη σύνοδο της ASRM τα ποσοστά σπέρματος μειώθηκαν στο μισό ΗΠΑ και την Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Η μελέτη εξέτασε 120.000 ασθενείς με στειρότητα των οποίων ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώθηκε σημαντικά από το 2002 έως το 2017.  Θα μπορούσαν ίσως να επηρεάζουν περιβαλλοντικοί παράγοντες, καθώς στην Ασία, την Αφρική και τη Νότια Αμερική παρατηρήθηκε το ακριβώς αντίθετο φαινόμενο. Το γεγονός θα μπορούσε επίσης να σχετίζεται με την έκθεση σε χημικές ουσίες ή στα πλαστικά. Θα μπορούσε ακόμα να φταίει η διατροφή και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι με κάποιον τρόπο εκατοντάδες εκατομμύρια δυτικών σπερματοζωαρίων έχουν αφανιστεί! Κι αν κάποιοι σκέφτεστε πως δεν θέλετε άλλα ή και καθόλου παιδιά, οπότε λίγο σας νοιάζει, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας πως  ο αριθμός των σπερματοζωαρίων λειτουργεί και σαν παράθυρο στο υπόλοιπο της υγείας σας, καθώς οι άντρες με καλύτερη ποιότητα σπέρματος έχουν υψηλότερο προσδόκιμο ζωής.

Πτώση του μέσου δείκτη νοημοσύνης 

Σύμφωνα με το φαινόμενο Flynn (πήρε το όνομά του από τον επιστήμονα που το παρατήρησε) ο μέσος όρος νοημοσύνης μιας πληθυσμιακής ομάδας αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό άλλωστε συνέβαινε μέχρι τώρα.

Τα πράγματα όμως άλλαξαν και το φαινόμενο αντιστράφηκε.  Η μελέτη έγινε στη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, τη Δανία και την Εσθονία και η παρακμή του δείκτη νοημοσύνης ευδοκιμεί σε όλες αυτές τις χώρες.

Συναγερμός στην Ευρώπη: 33.000 θάνατοι από τα «σούπερ βακτήρια»

Οι επιστήμονες υποθέτουν πως αυτό σχετίζεται με περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως οι διατροφικές συνήθειες, η νέα λειτουργική βάση των ΜΜΕ αλλά και τα ίδια τα εκπαιδευτικά συστήματα.

Το πρόβλημα που υπάρχει εδώ είναι πως η επιστήμη δεν έχει καταφέρει ακόμα να οδηγηθεί σε συμπεράσματα για τους παράγοντες εκείνους που καθορίζουν την ανθρώπινη νοημοσύνη, έτσι δεν είναι ούτε σε θέση να εξηγήσει αυτή την πτωτική τάση που παρουσιάζει ο μέσος όρος. Φαίνεται πως ως είδος, δεν είμαστε αρκετά έξυπνοι για να μετρήσουμε πόσο χαζοί είμαστε.

Ραγδαία αύξηση των τροφικών αλλεργιών 

Παρόλο που η επιστήμη έχει προχωρήσει αρκετά στο θέμα των αλλεργιών, σε σχέση με παλαιότερα, υπάρχουν ακόμα πολλά κενά στο θέμα που δεν έχουν καλυφθεί επαρκώς. Υποθετικά θα μπορούσε κανείς να συσχετίσει αυτό το γεγονός με τον τρόπο ζωής. Οι άνθρωποι ζουν πιο απομονωμένοι από το φυσικό περιβάλλον από ότι παλαιότερα και συνεπώς καταλήγουν να είναι πιο ευάλωτοι. Αλλά ακόμα κι αν αυτό ακούγεται λογικό, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να δώσουν επαρκή επιστημονική βάση σε καμία εξήγηση του φαινομένου.

Το προσδόκιμο ζωής πέφτει για πρώτη φορά μετά από έναν ολόκληρο αιώνα 

Αισιόδοξα μηνύματα: «Ο καρκίνος νικιέται και στα επόμενα 10 χρόνια θα είναι ένα χρόνιο νόσημα»

Καθώς η ανθρωπότητα βελτιώνει διαρκώς τις ιατρικές και τεχνολογικές μεθόδους, τα νήπια δεν εργάζονται πια σε χωράφια και η πρόσβαση στη θεραπεία είναι εφικτή για όλους θα περίμενε κανείς το προσδόκιμο ζωής να ανεβαίνει. Αντί αυτού μειώθηκε στα 78,6 χρόνια από 78,7 που ήταν το 2017 στις ΗΠΑ. Κι αν αυτή η πτώση σας ακούγεται απειροελάχιστη για να έχει οποιαδήποτε σημασία, είναι σκόπιμο να σας υπενθυμίσουμε, πως την τελευταία φορά που ο δείκτης αυτός έπεσε αντί να ανέβει ήταν σε εξέλιξη μια πανδημία.