ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διυπουργική για το μεταναστευτικό- Αυξάνεται το «κύμα» των μεταναστών που εισέρχεται στην Ελλάδα

Διυπουργική σύσκεψη με αντικείμενο το μεταναστευτικό θα γίνει στις 2 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

 

 

Κατά πληροφορίες θα συμμετέχουν η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Θοδωρής Δρίτσας και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.

Επίσης θα συμμετάσχουν ο ναύαρχος Λιμενικού Αθανασόπουλος Αθανάσιος και ο υπαρχηγός Β' Πατρινός Νικόλαος.

Στη σύσκεψη έχει κληθεί και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, τον οποίο θα εκπροσωπήσει ο Καλογερόπουλος Αριστείδης ειδικός σύμβουλος του Επιτρόπου.

Μιλώντας το πρωί στο Mega η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου εξέφρασε την εκτίμηση ότι εντός του 2015 στην Ελλάδα θα φθάσουν έως 100.000 πρόσφυγες. 

Η ίδια πρόσθεσε ότι η χώρα ζητά οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ, καθώς η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με εθνικούς πόρους. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο έκτακτο κυβερνητικό σχέδιο για το κύμα των μεταναστών στα νησιά και την Αττική, σε συνεργασία με τους δήμους και την περιφέρεια Αττικής.

Ανέφερε επίσης ότι η ΕΕ θεωρεί ότι τα 800 άτομα που ήρθαν τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα δεν είναι τίποτα συγκριτικά με τα 5.500 άτομα που προσπάθησαν να εισέλθουν στην Ιταλία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος τόνισε στον ΑΝΤ1 ότι το πρόβλημα των μεταναστών είναι πολύ μεγάλο και η χώρα δεν μπορεί να αντέξει τόσο μεγάλο αριθμό, ενώ ανέφερε ότι δεν πρόκειται για θέμα «της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης, η οποία θα πρέπει να πιέσει την Τουρκία να εφαρμόσει το Δουβλίνο ΙΙ». 

«Τα κύματα πολέμων της Μέσης Ανατολής θα οδηγήσουν σε κύματα χιλιάδων μεταναστών, όμως αυτό το θέμα δεν είναι ελληνικό» συμπλήρωσε ο κ. Καμμένος και ανέφερε: «Είναι άλλο να λες ότι θα τους κλείσω την είσοδο κι άλλο να βλέπεις τη θάλασσα να γεμίζει με παιδιά. Η ΕΕ πρέπει να αποδεχθεί ότι πρόκειται για πρόσφυγες που δεν μπορούν να μείνουν στα νησιά και για λόγους υγείας».

Ανύπαρκτες οι υπάρχουσες υποδομές

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι οι υπάρχουσες υποδομές είναι ανύπαρκτες και η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε αναξιοποίητα κονδύλια της Ε.Ε.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι ξεκίνησαν να λειτουργούν ως καταυλισμοί προσφύγων εγκαταλελειμμένα κτήρια του Δημοσίου και του στρατού.

Παράλληλα, η ελληνική κυβέρνηση έχει απευθυνθεί στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, ζητώντας την ενεργοποίηση τους.

Το τελευταίο διάστημα η χώρα δέχεται ένα μεγάλο ρεύμα προσφύγων πολέμου το οποίο και αναμένεται να ενταθεί, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, επισημαίνουν κυβερνητικοί κύκλοι, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες που σχετίζονται με την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

Σήμερα έφτασαν στην Αθήνα 250 μετανάστες, ενώ χθες τα ξημερώματα έφτασαν στην Αθήνα 109 από τους 157 μετανάστες που είχαν αποβιβαστεί τη Μεγάλη Εβδομάδα στη Γαύδο. Πολλοί από αυτούς λόγω έλλειψης καταλυμάτων αναγκάστηκαν να κοιμηθούν στην πλατεία Βικτωρίας και κάποιοι απευθύνθηκαν σε κοινότητες ομοεθνών τους για προσωρινή φιλοξενία.

Την τελευταία εβδομάδα περισσότεροι από 750 μετανάστες έχουν φτάσει στη Λέσβο, τη Χίο και την Κω. Μάλιστα περίπου 160 παράτυποι μετανάστες στοιβάζονταν σε άθλιες συνθήκες στο αστυνομικό τμήμα της Κω.

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2014 πέρασαν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα 2.863 παράνομοι μετανάστες, ενώ φέτος το ίδιο χρονικό διάστημα, 10.445. Μάλιστα, μόλις τον προηγούμενο μήνα σχεδόν 6.500 παράτυποι μετανάστες έφτασαν σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Διαβάστε επίσης: