ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το μήνυμα της Ουάσινγκτον στην Αθήνα: Δεσμευτείτε…

Όπως μετάδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγές από την Ουάσιγκτον, το αυστηρό μήνυμα του Αμερικανού αξιωματούχου προς τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών κατά τη συνάντηση, που είχε μαζί του τη Δευτέρα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του Γιάνη Βαρουφάκη, στις ΗΠΑ, ήταν να «δεσμευτεί πλήρως» στις τεχνικές διαπραγματεύσεις, ώστε να επιτύχει και να ολοκληρώσει στο σύνολό τους, τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για να λάβει η Ελλάδα, την επόμενη χρηματοδότηση από τους πιστωτές της, 

Νωρίτερα το ελληνικό ΥΠΟΙΚ σε ανακοίνωσή του αναφερόταν στις συναντήσεις του κ. Βαρουφάκη στις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών έγινε επισκόπηση των διαπραγματεύσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών και πως ο υπουργός Οικονομικών ανέπτυξε στους Αμερικανούς αξιωματούχους το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο κ. Βαρουφάκης είχε, επίσης, την ευκαιρία «να διαπιστώσει ότι υπάρχει κοινός τόπος για ζητήματα επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας και για την πολιτική, που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη».

Είναι χαρακτηριστικό όμως και το άρθρο του Guardian που φιλοξενεί δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου που σημείωνε πως οι ΗΠΑ, μέχρι τώρα, έχουν δείξει περισσότερη πραγματιστική προσέγγιση στα προβλήματα της Ελλάδας και από την αρχή τάχθηκαν εναντίον της γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη και των πολιτικών λιτότητας που θέλει να επιβάλλει.

Η προσδοκία μιας περαιτέρω προσέγγισης, πάντως, με τον Αμερικανό υφυπουργό, όπως μεταφέρει επίσημη πηγή της Ουάσιγκτον, περιορίστηκαν στο να στείλουν μήνυμα «πλήρους δέσμευσης» στις τεχνικές συνομιλίες, έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται να γίνουν και στη συνέχεια να δοθούν στην Ελλάδα τα απαιτούμενα χρήμα.

 

Διαβάστε σχετικά: