ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργοί εναντίον υπουργών! Πονοκέφαλος στο Μαξίμου από τα αντικρουόμενα μηνύματα

Οι φωνές περί ρήξης επανέρχονται στο προσκήνιο μαζί με τοποθετήσεις που επιστρέφουν στη γραμμή ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις προς τους δανειστές όταν οι τελευταίοι αρνούνται να προσφέρουν χρηματοδότηση.

 

Ετσι, ενώ ο Δημήτρης Παπαδημούλης προειδοποιεί ότι «χρειάζεται να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές» λέγοντας ότι «επειδή σήμερα ήδη είμαστε στις 7 Απριλίου και έχουμε Eurogroup στις 24 χρειάζεται επιτάχυνση των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο», στην κυβέρνηση θυμούνται τη ρήση Βαρουφάκη: δεν διαπραγματεύεσαι πραγματικά αν δεν διανοείσαι τη ρήξη.

Ηδη αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών που έσπευσε να δηλώσει μετά το ραντεβού με την Λαγκάρντ ότι η χώρα θα πληρώνει στο διηνεκές τις υποχρεώσεις πήραν τόσο ο Πάνος Καμμένος, όσο και ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ενώ ο υπουργός οικονομικών ακόμα και σήμερα επαναλαμβάνει ότι «πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι προτίθεται να φανεί συνεπής σε όλες τις οικονομικές της υποχρεώσεις – εντός και εκτός των συνόρων», ο υπουργός Αμυνας μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου υποστήριξε ότι «εντολή του ελληνικού λαού είναι: ή θα συμφωνήσουν με τις κόκκινες γραμμές που έβαλε ο ελληνικός λαός ή θα πάμε σε ρήξη. Ο ελληνικός λαός δεν μας είπε να κάνουμε την κυβέρνηση Σαμαρά και να παίρνουμε να μεταφράζουμε τα νομοσχέδια» υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας.

Από την πλευρά του ο Πάνος Σκουρλέτης στο Mega επανήλθε στο θέμα της αναβολής πληρωμών προς το ΔΝΤ και μίλησε για μια συνολική αναδιάρθρωση χρέους που θα περιλαμβάνει και «παγώματα». "Υπάρχει αυτή η δυνατότητα (σ.σ. αναβολής) θεωρητικώς και νομίζω ότι θα ήταν απολύτως συμβατή μια τέτοια σκέψη και πρόταση.

Άλλωστε θα έλεγα πως όταν αυτή η συζήτηση συνολικοποιηθεί, ξεφύγουμε δηλαδή από το εβδομάδα – εβδομάδα, 15ημερο – 15ημερο, μήνα – μήνα, κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε συνολικά για μια γενναία αναδιάρθρωση του χρέους που θα έχει και το στοιχείο του παγώματος και πολλών άλλων πραγμάτων", απάντησε σε σχετική ερώτηση.

Η κολοκυθιά με το ΦΠΑ στα νησιά

Το απόλυτο αλαλούμ φαίνεται πως επικρατεί και με το θέμα του ΦΠΑ. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του euro2day.gr ,ενα 24ωρο μετά τη δήλωσή του στον realfm 97.8 ότι η αύξηση του ΦΠΑ σε κάποια νησιά είναι ένα θέμα που βρίσκεται υπό ανοικτή διαβούλευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανασκευάζει και δηλώνει σήμερα στον Skai ότι «σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί θέση της κυβέρνησης η αύξηση των συντελεστών».

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης παραδέχτηκε ότι η Αθήνα δεν αποδέχεται τέτοιες προτάσεις, υποστηρίζοντας πως το ζητούμενο είναι η αύξηση των εσόδων, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει την αύξηση του ΦΠΑ. «Αυτό για εμάς αποτελεί κόκκινη γραμμή και θα μείνουμε σταθεροί μέχρι το τέλος. Ακόμα κι αν το θέμα αυτό μπαίνει στο τραπέζι από τους θεσμούς, εμείς έχουμε δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να υπογράψουμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο ίδιος, μιλώντας στον Σκάι.

Προς επίρρωση των παραπάνω θέσεων και ο Πάνος Καμμένος διέψευσε ότι θα υπάρξει αύξηση. «Στη συμφωνία με τον πρωθυπουργό για τον ΦΠΑ στα νησιά, είναι απόφαση Τσίπρα και ημών ότι δεν πρόκειται ποτέ να ανέβει. Ο κ. Βαρουφάκης λέει τα ίδια. Συμφωνήσαμε ότι δεν θα κάνουμε με τίποτα πίσω στον ΦΠΑ στα νησιά» τόνισε ο υπουργός Άμυνας.