ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καυτό διήμερο σε Βρυξέλλες – Αθήνα: Τα «αγκάθια» και τα «όπλα» της κυβέρνησης

Η δίδυμη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Eurogroup σήμερα στις Βρυξέλλες (1600), παρότι η αυριανή δεν αφορά το ελληνικό ζήτημα, και η ενημέρωση των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, αποτελούν εκ των πραγμάτων για την κυβέρνηση ένα κρίσιμο σκαλοπάτι για το άνοιγμα της ρευστότητας – ειδικά λόγω της αυριανής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

 

 

 

Την ώρα δηλαδή που ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Μόσχα, ο Γιάνης Βαρουφάκης μεταξύ Παρισίων και Βρυξελλών, η ελληνική αντιπροσωπεία στην Ομάδα Εργασίας του EuroWorking Group (συνήθως είναι οι κ. Χουλιαράκης, Θεοχαράκης και η Ε. Παναρίτη) θα επιχειρήσει να αναδείξει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων περιγράφοντας κάθε λέξη της λίστας των μεταρρυθμίσεων.

Ολες οι πληροφορίες επιμένουν ότι οι εταίροι (και οι τρεις θεσμοί) δεν έχουν απομακρυνθεί από τις «παραινέσεις» να υπάρξουν συγκεκριμένες «φράσεις» για θέματα που αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις, στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό, ενώ φαίνεται ότι συμφωνούν με το προφίλ του φορολογικού χάρτη που παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο.

Ειδικότερα για πιθανές αλλαγές στον ΦΠΑ οι πληροφορίες συγκρούονται, καθώς χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ενώ είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης σε κάποιες περιπτώσεις, χθες επανήλθε και δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Σε καμιά περίπτωση δεν μπαίνει από την ελληνική πλευρά αυτό το θέμα. Αυτό που είναι η πεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι αν θέλουμε να αυξήσουμε τα έσοδα, αυτό δεν θα γίνει με αύξηση των συντελεστών φορολογίας και ειδικά στον ΦΠΑ. Θα γίνει με άλλου τύπου μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώνουν την εισπραξιμότητά του».

Η προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης γίνεται και συνεχίζεται φυσικά σε όλα τα επίπεδα. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος επέστρεψε μόλις προχθές από την Ουάσιγκτον και τη συνάντησή του με την Κριστίν Λαγκάρντ, θα βρίσκεται σήμερα το βράδυ στο Παρίσι, όπου προγραμματίζει σειρά σημαντικών ραντεβού – αύριο θα μιλήσει δε σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ, ενώ θα έχει τετ α τετ με τον κ. Γκουρία.

Με τρία «αγκάθια» και δύο «όπλα» ξεκινά η μάχη στις Βρυξέλλες

Με νέα εμπλουτισμένη λίστα μέτρων και προσδοκίες για ανατροπή του δυσμενούς κλίματος που υπάρχει, προσέρχεται σήμερα στις Βρυξέλλες η ελληνική αντιπροσωπεία, θέλοντας να θέσει τις βάσεις για μία συμφωνία «πακέτο», που θα βγάλει τη χώρα από την ασφυξία ρευστότητας και θα επαναφέρει την αγορά σε κανονικούς ρυθμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με νέα μέτρα στη «φαρέτρα» της. Ο στόχος είναι διπλός. Αφενός να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με τους δανειστές που έχει κλονιστεί επικίνδυνα και αφετέρου να υπάρξει κοινός τόπος συζήτησης. Και τα δύο προαναφερόμενα μόνο ως δεδομένα δεν ήταν μέχρι πριν από μερικές ημέρες.

Σε ό,τι αφορά τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι αναμένουν από την Αθήνα ένα νέο «πακέτο», το οποίο θα «θεραπεύει» τα κακώς κείμενα του προηγούμενου. Πηγές από την έδρα της Κομισιόν σημειώνουν ότι χρειάζονται μεγαλύτερη σαφήνεια, διάθεση δεσμεύσεων και το κυριότερο να μη γίνει καμία μονομερής ενέργεια που θα πυροδοτήσει το ήδη δυσμενές κλίμα. Επικεντρώνονται μάλιστα σε τρεις τομείς που κατά τους δανειστές αποτελούν «προαπαιτούμενα». Το πρώτο έχει να κάνει με τις εργασιακές σχέσεις. Δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ούτε να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.

Μάλιστα θεωρούν «εχθρική ενέργεια» τις πρωτοβουλίες του Π. Σκουρλέτη, μία ημέρα πριν συνεδριάσει το EuroWorkingGroup.

Το άλλο θέμα έχει να κάνει με το ασφαλιστικό. Οι δανειστές ζητούν να ανοίξει το θέμα άμεσα και βέβαια να μην υπάρξει αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος.

Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει οι δανειστές να μην είναι κάθετοι σε αυτά τα ζητήματα, τουλάχιστον σε κάποια που αποτελούν τη «σημαία» του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης θα προτείνει η όποια συζήτηση και δέσμευση να μετατεθεί χρονικά και να μην είναι στην κορυφή της παρούσας ατζέντας.

Ένα άλλο ζήτημα που αποτελεί και απαίτηση κυρίως του ΔΝΤ είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Εκεί φαίνεται να υπάρχει προσέγγιση, αφού πλέον στο τραπέζι δεν είναι το δίλημμα αν θα γίνουν ή όχι αποκρατικοποιήσεις, αλλά ο τρόπος με τον οποίο θα γίνουν. Εκείνο που προβληματίζει τους δανειστές είναι η πολυγλωσσία στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα τους διαγωνισμούς για Ιππόδρομο, Ελληνικό και Αεροδρόμια με τους υπάρχοντες πλειοδότες, αλλά με οριακά διαφοροποιημένες συμβάσεις, οι οποίες όμως θα συμφωνηθούν με τους αναδόχους.

Το άλλο «αγκάθι» στο οποίο και σε αυτό δείχνει να υπάρχει κοινή γλώσσα είναι αυτό του ΦΠΑ. Από την κυβέρνηση λένε πλέον ότι «δεν είναι στις προθέσεις τους να προβούν σε αυξήσεις», αλλά εντέχνως αφήνουν το θέμα ανοικτό, ενώ υπάρχουν και υπουργοί που δηλώνουν πως «το θέμα εξετάζεται».

«Αντίβαρο» στο επιφυλακτικό κλίμα για την Ελλάδα, αποτελεί η πορεία των εσόδων τον Μάρτιο. Η ελληνική αντιπροσωπεία θα επιμείνει σε αυτό το θέμα, τονίζοντας ότι έχει και τον τρόπο και τη βούληση να αυξήσει σημαντικά τα έσοδα κλείνοντας έτσι ένα μεγάλο μέρος της «μαύρης» τρύπας που τείνει να δημιουργηθεί. 

Διαβάστε επίσης: 

 Σήμερα η συνάντηση Τσίπρα-Πούτιν, υπό το άγρυπνο βλέμμα Βρυξελλών και Ουάσινγτον