ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συναγερμός από τον ΟΟΣΑ για την οικονομία της Αμερικής

Αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα της αμερικανικής οικονομίας να επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης εκφράζει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Ειδικότερα, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί πως η αμερικανική οικονομία ενδέχεται να μην ανακάμψει, μετά την ύφεση του πρώτου τριμήνου του 2015, λόγω των αδύναμων οικονομικών στοιχείων των τελευταίων μηνών.

Όπως αναφέρει το MarketWatch, τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,7%. Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν πως η αδυναμία αυτή αποδίδεται σε παροδικούς παράγοντες, όπως τα ακραία καιρικά φαινόμενα και το ισχυρό δολάριο, το οποίο έπληξε τις εξαγωγές. Ως εκ τούτου, επισημαίνουν πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα επανέλθει σε θετική τροχιά, ανακτώντας τις απώλειες των πρώτων μηνών του 2015.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ όμως, τα οικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ δεν συμβαδίζουν με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών. Ενδεικτική είναι η κατάσταση του λεγόμενου «προπορευόμενου δείκτη» (leading indicator), ο οποίος μετά την πτώση των πρώτων τεσσάρων μηνών, παραμένει αμετάβλητος στις 99,5 μονάδες. Ας σημειωθεί πως το όριο των 100 μονάδων σηματοδοτεί την επιστροφή της αμερικανικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, οι οικονομίες που αναπτύχθηκαν με ταχύτερους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, όπως των ΗΠΑ και της Κίνας, ετοιμάζονται να σημειώσουν επιβράδυνση. Στον αντίποδα, χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, με σαφώς χαμηλότερες επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, αναμένεται να καταγράψουν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Εκτός της Γαλλίας και της Ιταλίας, θετικά είναι τα στοιχεία και για τη Ρωσία, η οποία μετά από αρκετούς μήνες επιβράδυνσης εκτιμάται πως θα αναπτυχθεί με υψηλότερους ρυθμούς. Τέλος, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ υποδεικνύουν πως Ιαπωνία, Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία και Ινδία θα επιτύχουν σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Διαβάστε επίσης: