ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής για γερά νεύρα-Μέρκελ-Ολάντ: Λύση στο Eurogroup το Σάββατο

Ήταν μια ακόμη μαραθώνια Σύνοδος Κορυφήε, στην οποία το θέμα της Ελλάδας κυριάρχησε σο τραπέζι και ένα τεστ αντοχής για γερά νεύρα καθώς τα όσα διαδραμτίστηκαν έδωσαν την πραγματική εικόνα που επικρατεί στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και δανειστές να ανοίγουν τα χαρτιά τους ως προς τις πραγματικές τους διαθέσεις απέναντι στην Αθήνα και τον Αλέξη Τσίπρα να απαντάει με σκληρό και ευθύ τρόπο.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποχώρησε χωρίς να κάνει δηλώσεις,  ενώ αντίθετα, η καγκελάριος Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, χαρακτήρισαν το Eurogroup του Σαββάτου ιδιαίτερα κρίσιμο για την επίτευξη συμφωνίας.

Μέρκελ: Η συνεδρίαση του Eurogroup το Σάββατο θα πρέπει να είναι αποφασιστική

«Συμφωνήσαμε να εργασθούμε και ελπίζουμε οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup του Σαββάτου να έχουν τη δυνατότητα να καταλήξουν σε συμπεράσματα.Ο χρόνος πιέζει και το Σάββατο η συνεδρίαση του Eurogroup θα πρέπει να είναι αποφασιστική και να βρεθεί μια τελική λύση.Eμείς επιθυμούμε οι υπουργοί Οικονομικών μαζί με τα τεχνικά κλιμάκια να ανταποκριθούν. Υπάρχει βούληση και πρόθεση να υποστηρίξουμε την Ελλάδα για να βρεθεί λύση»

 

Ολάντ: Ζωτικής σημασίας το Eurogroup του Σαββάτου

Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις των θεσμών με την Ελλάδα και τόνισε ότι η συνεδρίαση του Eurogroup του Σαββάτου θα είναι «ζωτικής σημασίας» διότι στενεύουν τα περιθώρια για την εξεύρεση λύσης.

«Είμαστε Ένωση και δεν μπορούμε να αφήσουμε την κάθε χώρα στην τύχη της»

Γιούνκερ: Λανθασμένος ο τρόπος δουλειάς στο ελληνικό ζήτημα

Με εμφανή τα σημάδια της κούρασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι η εξοντωτική μέθοδος που ακολουθείται το τελευταίο διάστημα στην ελληνική διαπραγμάτευση, δεν είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος δουλειάς.

Λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής, ο Γιούνκερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο της ΕΕ , Ντόναλντ Τουσκ, είπε ότι η συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον Έλληνα πρωθυπουργό κράτησε αρκετές ώρες.

«Είμαι εξουθενωμένος, είμαι κουρασμένος», δήλωσε ο Γιούνκερ. «Δεν μου αρέσει αυτή η μέθοδος εργασίας που δεν με αφήνει να κοιμηθώ», «δεν μπορούμε να λάβουμε τις σωστές αποφάσεις κουρασμένοι», είπε. Δεν είναι η κατάλληλη μέθοδος εργασίας, ούτε για εμάς, ούτε για εσάς (τους δημοσιογράφους), είπε ο Γιούνκερ.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι ο πρόεδρος του Eurogroup ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Όπως είπε, οι ηγέτες έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης και των συνεπειών της. Πρόσθεσε ότι δε χρειάζεται να διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα και είπε ότι οι ηγέτες καλούν να κλείσει η συμφωνία στο Eurogroup του Σαββάτου.

Τουσκ: 'Το παιχνίδι τελείωσε' – Η σκληρή απάντηση του Τσίπρα

«Το παιχνίδι τελείωσε» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για να λάβει την σκληρή απάντηση του Πρωθυπουργού.

«Η Ελλάδα έχει 1,5 εκατομμύριο ανέργους, 3 εκατομμύρια φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα, μόνο με τη σύνταξη των παππούδων. Αυτό δεν είναι παιχνίδι. Δεν θα πρέπει να υποτιμάμε μέχρι που μπορεί να φθάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος».

Αναφορικά με τις προτάσεις των θεσμών ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δυστυχώς αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις που εκφράζονται από το ΔΝΤ». «Το κείμενο δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο πρόγραμμα», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτης «αποφασισμένος» να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, στην κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και στην ενοποίηση ταμείων.

Επίσης δεσμεύθηκε για ριζική μεταρρύθμιση τον Οκτώβριο και τόνισε στους Ευρωπαίους ότι «ο ιστορικός του μέλλοντος μετά την πρότασή μας δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία

Αυτά είπε ο Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής – ΒΙΝΤΕΟ

 

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης, ήταν η απάντηση στις απαιτήσεις που περιλαμβάνονταν στο κείμενο των Θεσμών. Όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια τηςΣυνόδου Κορυφής, έκανε λόγο για μέτρα που θα καλυφθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού και κατατέθηκαν σε όσα σημεία υπάρχει διαφωνία ισοδύναμα.

Την ίδια στιγμή, ο Πρωθυπουργός καυτηρίασε τη στάση κάποιων από την πλευρά των Θεσμών, λέγοντας ότι με τις ακραίες τους απαιτήσεις δυναμιτίζουν το κλίμα και ζήτησε από του ομολόγους του να πρυτανεύσει η λογική, απέναντι στην ευθύνη που έχουν για την ευρωζώνη. Τέλος επισήμανε ότι δεν υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές στα δύο κείμενα, αρκεί  να υπάρχει πολιτική βούληση.

Διαβάστε σχετικά:

 

 

 

.